A külügyi tárca bekérette az ukrán nagykövetet, egyúttal pedig felszólította az EU-t és a NATO-t

külföld
2018 október 10., 11:29
comments 200

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az ukrán nagykövetet, miután "minőségileg új szintre lépett Ukrajna magyarellenes politikája" - közölte a tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal. Magyar Levente azután tartott sajtótájékoztatót, hogy a minisztériumban megbeszélést folytatott Ljubov Nepop budapesti nagykövettel.

Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában 

"halállistát" állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. 

Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében - sorolta az államtitkár.

Magyar szerint a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap "halállistáján", már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán.

"Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak" 

- fogalmazott Magyar.

Ugyanakkor - folytatta - az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív "deportálásához, kitoloncolásához" gyűjtenek támogatást. Szerinte aggályos, hogy ennek teret ad az ukrán parlament.

Az államtitkár szerint szintén aggodalomra ad okot, hogy Ukrajna "katonai támaszpontot" hoz létre Kárpátalján, néhány kilométerre a magyar határtól, egyben a NATO és az Európai Unió határától. Furcsa, hogy erre rendelkezésre áll a kapacitás akkor, amikor Kelet-Ukrajnában harcok folynak - fűzte hozzá.

Magyar Levente úgy vélekedett: mindennek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán hatalom a végletekig hajlandó elmenni a két ország közötti feszültség szításában, illetve annak érdekében, hogy a magyar kisebbség megfélemlítve és egzisztenciálisan is veszélyben érezze magát Kárpátalján. Ahogy Magyarországnak, úgy Ukrajnának sem lehet érdeke a konfliktus - hangoztatta.

Ebben a helyzetben

"felszólítjuk Magyarország azon uniós és NATO-szövetségeseit",

akik az elmúlt időszakban aggodalmukat fejezték ki a magyar emberi jogi helyzet miatt, hogy vessenek véget a hallgatásnak és vizsgálják meg alaposan, hogy mi folyik Ukrajnában - mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Magyar közölte: a nagykövet a felvetésekre reagálva úgy nyilatkozott, hogy az ukrán államnak nincs köze sem a Mirotvorec féle listához, sem a parlament honlapján megjelent petícióhoz. A kárpátaljai csapattelepítéssel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy az a kárpátaljai állampolgárok biztonságát szolgálja. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.