Díszdoktorrá avatták a saját területén kimagasló teljesítményt nyújtó Szijjártó Pétert Kazahsztánban

ünnep
2018 október 10., 09:38
comments 309

Végre díszdoktori címet kapott Szijjártó Péter a kazah Kazguu Egyetemen, a címet Talgat Narikbajev, amit az egyetem rektora adott át a magyar külügyminiszternek szerdán Asztanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ünnepi hangvételű közleménye szerint 

a tiszteletbeli doktori címet olyan, a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtó személyek kapják, akik támogatják a Kazguu Egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlődését.

És a jelek szerint a a saját területükön kimagasló teljesítményt nyújtó Szijjártó Péter minden feltételnek megfelelt.

Talgat Narikbajev, a kazahsztáni KAZGUU Egyetem rektora díszdoktori címet ad Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszternek Asztanában.
photo_camera Talgat Narikbajev, a kazahsztáni KAZGUU Egyetem rektora díszdoktori címet ad Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszternek Asztanában. Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev/MTI/MTVA

Az intézménynek több magyar kötődése van, partnerségi viszonyt ápol az éppen modellváltáson áteső Budapesti Corvinus Egyetemmel, valamint a különböző mobilitási programjaiban részt vevő diákok 10 százaléka Magyarországon tanul. Szijjártó Péter február 28-án bejelentette, hogy a jelenlegi 200 fős hallgatói kvótát bővítik, így a jövőben 250 kazah hallgató folytathatja tanulmányait ösztöndíjasként Magyarországon.

Egyébként Szijjártó Péter az ENSZ vízügyi egyezményének ülésére érkezett Asztanába. Megbeszélést folytatott Kajrat Abdrahmanov külügyminiszterrel, Timor Szulejmenov nemzetgazdasági miniszterrel, valamint találkozott az újabb kazahsztáni befektetéseket végrehajtó Mol regionális vezetőivel. Az ENSZ-ülés margóján Szijjártó Péter kétoldalú vízügyi együttműködési megállapodást írt alá Savkat Hamrajevvel, Üzbegisztán vízügyi miniszterével. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.