Egy német startup megvásárolná a kivágásra ítélt, 12 ezer éves német erdőt

2018 október 10., szerda 15:58

Vételi ajánlatot tesz a Hambach-erdő megmaradt részére az Ecosia nevű non-profit startup. A „környezetbarát keresőt” működtető techcég  a hirdetési bevételei nagy részét környezetvédelemre költi, és már 40 millió fát ültetett világszerte. 

Az erdőért 1 millió eurót lennének hajlandóak fizetni.

Fotó: Arnulf Stoffel/dpa Picture-Alliance/AFP

Az ajánlat megoldást jelenthetne az Észak-Rajna-Vesztfáliában kialakult krízisre. Mint korábban részletesen írtunk róla, a német energetikaipari óriás, az RWE azért akarja kivágni a már így is tizedére fogyatkozott erdő maradékát, hogy tovább növelje Európa legnagyobb nyíltszíni lignitbányájának területét. A fairtás ellen viszont évek óta tiltakoznak környezetvédők, mivel a Hambach egy rendkívüli, 12 ezer éves erdő, rendkívül gazdag biodiverzitással, és több mint 140-féle védett állat- illetve növényfajjal. 

Az erdőt védő és oda részben be is költöző aktivistákat szeptemberben már rohamrendőrök vitték ki a területről, de múlt hétvégén minden eddiginél nagyobb, 50 ezer fős tüntetést tartottak az erdőnél, a fák megmentését és a szénbányászat visszaszorítását követelve.

Fotó: Christophe Gateau/dpa Picture-Alliance/AFP

A münsteri bíróság ideiglenesen eltiltotta az RWE-t a további fakivágásoktól, és ezt a patthelyzetet akarja kihasználni az Ecosia. Utóbbi vezetője hangsúlyozta, hogy a környezetvédőknek és az energetikai óriáscégnek kompromisszumot kell kötnie, és szerinte az ő vételi ajánlatuk erre nyújt lehetőséget. Az RWE egyelőre nem reagált. (Guardian)