Kína egyszerűen legalizálta az ujgurokat fegyelmező átnevelőtáborokat

Kína nyugati, Hszincsiang tartományában egszerűen legalizálzák azokat az átnevelőtáborokat, ahol a muszlim ujgur kisebbség problémásnak ítélt tagjait tartják fogva rövidebb-hosszabb ideig. A táborok ellen a világon egyre több helyen tiltakoznak, a kínaiak erre reagálva dönthettek a törvénybe iktatás mellett, pedig korábban még a táborok létét is tagadták.

Ujgur férfi és kínai katonák HszincsiangbanFotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A táborokban, ahol becslések szerint már egymillió ujgurt tartottak fogva, gyakorlatilag az ujgur kultúra teljes kiirtására törekszenek, hasonlóan ahhoz, ahogy a pekingi vezetés a tibetiek saját identitása ellen is küzd már jó ideje. Nem véletlen, hogy az ujgurok elleni kampányt ugyanarra a magas rangú pártfunkcionáriusra bízták, aki korábban Tibetben hajtotta végre a kínaiak tervét.

Az új hszincsinagi törvény szerint átnevelőtáborra lehet ítélni például azokat az ujgurokat, akik másokat vallási rendezvényeken részvételre kényszerítenek, nem engedik a gyerekeieket állami iskolába, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak a kínai állami médiát fogyasztani.

A kínai illetékesek az ENSZ-nek azt állították, hogy csak a „vallási szélsőségesek által megtévesztett” ujgurokat nevelik át és vezetik vissza a társadalomba. (via BBC)