Kína egyszerűen legalizálta az ujgurokat fegyelmező átnevelőtáborokat

külföld
2018 október 10., 12:49
comments 71

Kína nyugati, Hszincsiang tartományában egszerűen legalizálzák azokat az átnevelőtáborokat, ahol a muszlim ujgur kisebbség problémásnak ítélt tagjait tartják fogva rövidebb-hosszabb ideig. A táborok ellen a világon egyre több helyen tiltakoznak, a kínaiak erre reagálva dönthettek a törvénybe iktatás mellett, pedig korábban még a táborok létét is tagadták.

Ujgur férfi és kínai katonák Hszincsiangban
photo_camera Ujgur férfi és kínai katonák Hszincsiangban Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A táborokban, ahol becslések szerint már egymillió ujgurt tartottak fogva, gyakorlatilag az ujgur kultúra teljes kiirtására törekszenek, hasonlóan ahhoz, ahogy a pekingi vezetés a tibetiek saját identitása ellen is küzd már jó ideje. Nem véletlen, hogy az ujgurok elleni kampányt ugyanarra a magas rangú pártfunkcionáriusra bízták, aki korábban Tibetben hajtotta végre a kínaiak tervét.

Az új hszincsinagi törvény szerint átnevelőtáborra lehet ítélni például azokat az ujgurokat, akik másokat vallási rendezvényeken részvételre kényszerítenek, nem engedik a gyerekeieket állami iskolába, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak a kínai állami médiát fogyasztani.

A kínai illetékesek az ENSZ-nek azt állították, hogy csak a „vallási szélsőségesek által megtévesztett” ujgurokat nevelik át és vezetik vissza a társadalomba. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.