Kína egyszerűen legalizálta az ujgurokat fegyelmező átnevelőtáborokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Kína nyugati, Hszincsiang tartományában egszerűen legalizálzák azokat az átnevelőtáborokat, ahol a muszlim ujgur kisebbség problémásnak ítélt tagjait tartják fogva rövidebb-hosszabb ideig. A táborok ellen a világon egyre több helyen tiltakoznak, a kínaiak erre reagálva dönthettek a törvénybe iktatás mellett, pedig korábban még a táborok létét is tagadták.

Ujgur férfi és kínai katonák HszincsiangbanFotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

A táborokban, ahol becslések szerint már egymillió ujgurt tartottak fogva, gyakorlatilag az ujgur kultúra teljes kiirtására törekszenek, hasonlóan ahhoz, ahogy a pekingi vezetés a tibetiek saját identitása ellen is küzd már jó ideje. Nem véletlen, hogy az ujgurok elleni kampányt ugyanarra a magas rangú pártfunkcionáriusra bízták, aki korábban Tibetben hajtotta végre a kínaiak tervét.

Az új hszincsinagi törvény szerint átnevelőtáborra lehet ítélni például azokat az ujgurokat, akik másokat vallási rendezvényeken részvételre kényszerítenek, nem engedik a gyerekeieket állami iskolába, vagy egyszerűen csak nem hajlandóak a kínai állami médiát fogyasztani.

A kínai illetékesek az ENSZ-nek azt állították, hogy csak a „vallási szélsőségesek által megtévesztett” ujgurokat nevelik át és vezetik vissza a társadalomba. (via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.