Még a magyar fiatalok szerint is jobb volt 40 éve

Nagy közvéleménykutatást készített az Index megrendelésére a Závecz Research, amelyben azt vizsgálták, hogy mennyire nosztalgikusak a magyarok a közel- és valamivel távolábbi múlt iránt.

Az 1000 fős, reprezentatív mintán végzett, eredményeiben maximálisan +/- 3 százalékos hibanagyságú kutatás fontosabb/meglepőbb eredményei:

  • Még a 40 év alattiak is úgy gondolják, hogy 40 éve inkább jobb volt. A teljes lakosság meg pláne. 
  • Csak a Fidesz szavazói szerint nem volt jobb 40 éve. 
  • A 40 év alattiak és a diplomások között is csak hajszállal vannak többen azok, akik nem vezetnek be újra a sorkatonaságot.
  • Leginkább a Fidesz, legkevésbé az MSZP szavazói sorkatonaság-pártiak. 
  • A magyarok két kedvenc korszaka szinte hajszálpontosan ugyanannyi szavazattal az 1956-1989 és az 1989-2018.
  • A Horthy-korszakért leginkább a budapesti diplomások rajonganak, a Kádár-korszakért az alacsony iskolázottságú, idős MSZP- és DK-szavazó nők, a rendeszervltás utáni évekért pedig a diplomások és a fideszesek. 
  • Ferenc Józsefet bírják a legtöbben, őt Kádár, Horthy és végül Rákosi követik. 
  • A rendeszerváltást, az EU-t és a NATO-t egyaránt a magyar lakosság több mint kétharmada előnyösnek tartja Magyarország számára.
  • Az euro bevezetését viszont többen tartaná károsnak. Leginkább a Fidesz- és DK-szavazók, a vidékiek, a középkorúak és az alapfokú végzettségűek tartanak a közös európai valutától.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.