Demokrata képviselők levélben fejezték ki aggodalmukat a Trump-kormány magyarországi politikája miatt

külföld
2018 október 11., 07:39

A brüsszeli Politico megszerzett egy levelet (pdf), amiben 22 amerikai, demokrata kongresszusi képviselő komoly aggodalmát fejezi ki a Trump-kormány Magyarországgal kapcsolatos politikája miatt, és arról érdeklődnek, hogy az amerikai külügyminisztérium miért fújta le a független magyar sajtó támogatására tervezett, 700 ezer dolláros pályázatát. A levelet az európai és az eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárnak, Wess Mitchellnek címezték.

A levél szerint Magyarországon „egyre szűkül a független újságírás tere”, és a magyar kormány a közpénzt arra használja, hogy „az orosz kormány szócsöveinek, például a Russia Today-nek és a Szputnyiknak a történeteit népszerűsítse”.

Egy külügyminisztériumi szóvivő a levélről annyit mondott: „Nem kommentáljuk a kongresszusi levelezést. A kongresszusi kérdésekre megfelelő csatornákon keresztül válaszolunk.” A magyar nagykövetség nem kívánt reagálni.

photo_camera Fotó: Stefan Rousseau/AFP

Miközben korábban az Egyesült Államok kormánya részéről több kritika is érte a magyar demokrácia helyzetét, addig Mitchell – Donald Trump kinevezettje – úgy tűnik, kevésbé foglalkozik a demokrácia kérdésével a magyar ügyeket illetően. David Cornstein, az új amerikai nagykövet pedig augusztusban azt mondta, nem látja problémásnak a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. Magát Trumpot is sok kritika érte, amiért nem áll ki a demokratikus értékek mellett. (Politico)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.