Demokrata képviselők levélben fejezték ki aggodalmukat a Trump-kormány magyarországi politikája miatt

A brüsszeli Politico megszerzett egy levelet (pdf), amiben 22 amerikai, demokrata kongresszusi képviselő komoly aggodalmát fejezi ki a Trump-kormány Magyarországgal kapcsolatos politikája miatt, és arról érdeklődnek, hogy az amerikai külügyminisztérium miért fújta le a független magyar sajtó támogatására tervezett, 700 ezer dolláros pályázatát. A levelet az európai és az eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárnak, Wess Mitchellnek címezték.

A levél szerint Magyarországon „egyre szűkül a független újságírás tere”, és a magyar kormány a közpénzt arra használja, hogy „az orosz kormány szócsöveinek, például a Russia Today-nek és a Szputnyiknak a történeteit népszerűsítse”.

Egy külügyminisztériumi szóvivő a levélről annyit mondott: „Nem kommentáljuk a kongresszusi levelezést. A kongresszusi kérdésekre megfelelő csatornákon keresztül válaszolunk.” A magyar nagykövetség nem kívánt reagálni.

Fotó: Stefan Rousseau/AFP

Miközben korábban az Egyesült Államok kormánya részéről több kritika is érte a magyar demokrácia helyzetét, addig Mitchell – Donald Trump kinevezettje – úgy tűnik, kevésbé foglalkozik a demokrácia kérdésével a magyar ügyeket illetően. David Cornstein, az új amerikai nagykövet pedig augusztusban azt mondta, nem látja problémásnak a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. Magát Trumpot is sok kritika érte, amiért nem áll ki a demokratikus értékek mellett. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.