Demokrata képviselők levélben fejezték ki aggodalmukat a Trump-kormány magyarországi politikája miatt

Több 444 videó?
Szeretném

A brüsszeli Politico megszerzett egy levelet (pdf), amiben 22 amerikai, demokrata kongresszusi képviselő komoly aggodalmát fejezi ki a Trump-kormány Magyarországgal kapcsolatos politikája miatt, és arról érdeklődnek, hogy az amerikai külügyminisztérium miért fújta le a független magyar sajtó támogatására tervezett, 700 ezer dolláros pályázatát. A levelet az európai és az eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárnak, Wess Mitchellnek címezték.

A levél szerint Magyarországon „egyre szűkül a független újságírás tere”, és a magyar kormány a közpénzt arra használja, hogy „az orosz kormány szócsöveinek, például a Russia Today-nek és a Szputnyiknak a történeteit népszerűsítse”.

Egy külügyminisztériumi szóvivő a levélről annyit mondott: „Nem kommentáljuk a kongresszusi levelezést. A kongresszusi kérdésekre megfelelő csatornákon keresztül válaszolunk.” A magyar nagykövetség nem kívánt reagálni.

Fotó: Stefan Rousseau/AFP

Miközben korábban az Egyesült Államok kormánya részéről több kritika is érte a magyar demokrácia helyzetét, addig Mitchell – Donald Trump kinevezettje – úgy tűnik, kevésbé foglalkozik a demokrácia kérdésével a magyar ügyeket illetően. David Cornstein, az új amerikai nagykövet pedig augusztusban azt mondta, nem látja problémásnak a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. Magát Trumpot is sok kritika érte, amiért nem áll ki a demokratikus értékek mellett. (Politico)