Megszüntetik az Emberek Pártját, a Magyarország a Magyaroké Magyar Nemzeti Pártot és a Demokratikus Keresztény Királyság Pártot is

politika
2018 október 11., 07:13
comments 43

A tavaszi országgyűlési választás után 29 párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek, mert két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet vagy mert felhagytak tevékenységükkel, és a vagyonukról nem rendelkeztek – közölte a Legfőbb Ügyészség. 23 esetben a pártként működés megszűnését kérik kimondani, 6 pártot pedig megszüntetnének.

Az 1989-es párttörvény szerint az ügyészség indítványára a bíróság a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet. Az ügyészség indítványára a bíróság megállapítja a párt megszűnését, ha az tevékenységével felhagy, és a vagyonáról nem rendelkezik.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az idei országgyűlési választások után a főügyészségek a törvényszékek nyilvántartásai alapján összevetették az illetékességi területükön bejegyzett, és jelenleg is pártként nyilvántartott szervezetek listáját a Nemzeti Választási Irodának a 2014-es és 2018-as általános országgyűlési képviselőválasztásokon jelöltet állító szervezetekről készített jegyzékeivel.

Az átfogó vizsgálat alapján az ügyészek megállapították, hogy 23 párt a 2014-es és a 2018-as általános országgyűlési képviselői választáson sem állított jelöltet. Az ügyészségek ezekkel a pártokkal szemben keresetet nyújtottak be, kérve a bíróságot, hogy állapítsa meg a pártként való működésük megszűnését, a szervezet egyesületként való további működését érintetlenül hagyva.

Az ügyészségek ez alapján kezdeményezték az alábbi pártok pártként való megszüntetését:

 1. Antifasiszták Magyarországi Demokratikus Pártja
 2. Demokratikus Keresztény Királyság Párt
 3. Egyszerűség, Lehetőség, Sikeresség, Őszinteség Baráti Társaság
 4. Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért
 5. Helyreállítás Magyarországi Pártja
 6. Híd Párt
 7. Kárpátia Függetlenségi Front
 8. Kritikus Tömeg Mozgalom
 9. Magyar Autonóm Néppárt
 10. Magyar Nemzet Köztársasági Pártja
 11. Magyarország a Magyaroké Magyar Nemzeti Párt
 12. Magyar Roma Párt
 13. Magyarok Egymásért Szövetsége
 14. Magyarok Közössége Párt
 15. Mátyás Párt
 16. Nemzedékek Műhelye
 17. Nemzeti Értékteremtő Párt
 18. NÉPPÁRT.HU
 19. Országunkért Közösen
 20. Összefogás Szabolcs-Szatmár Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség
 21. Szegénységben Élők Pártja
 22. Szociális Unió Főváros
 23. Zöld Baloldal - Zöld Demokraták - Zöldek Szövetsége 

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint további 6 párt esetében az ügyészségek magának a szervezetnek a megszűnésének a megállapítását kérték, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a párt a tevékenységével felhagyott, és a vagyonáról nem rendelkezett. Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nemcsak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is megszűnik:

 1. Emberek Pártja
 2. Európai Alternatíva Párt
 3. Élhető Magyarországért Párt
 4. Horgászok és Természetbarátok Pártja
 5. Lokálpatrióta Párt
 6. Új Független Párt

A 2014-es országgyűlési választás után szeptember közepéig 38 párt ellen indított az ügyészség keresetet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.