Épp most jutott eszébe az ÁSZ-nak, hogy ellenőrizni kéne a hajléktalanokat segítő szervezeteket

Úgy jött ki, hogy most, pár nappal a hétfőn életbe lépő, a hajléktalanságot büntethetővé tévő szabályok hatályba lépése előtt lett aktuális a fedél nélkülieket segítő civil szervezetek ellenőrzése - értesült a Népszava. A lapnak nyilatkozó civilek azt mondták, a héten kapták meg Állami Számvevőszék adatbekérő levelét, amire öt napon belül válaszolniuk kell. Az ÁSZ a Népszava megkeresésére azt válaszolta, előre meghatározott ellenőrzési terv szerint dolgoznak. A nyilvános tervben azonban nem a hajléktalanokat segítő szervezetek szerepelnek, hanem egy jóval tágabb kör, a „nem állami humánszolgáltatók”. A Számvevőszék tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Legutóbb 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, de a szervezetek működését akkor nem vizsgálták. 

Október 15. után nemcsak börtönbe csukhatják azt, aki „életvitelszerűen tartózkodik közterületen”, de az ingóságaikat is elégethetik.


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.