Épp most jutott eszébe az ÁSZ-nak, hogy ellenőrizni kéne a hajléktalanokat segítő szervezeteket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Úgy jött ki, hogy most, pár nappal a hétfőn életbe lépő, a hajléktalanságot büntethetővé tévő szabályok hatályba lépése előtt lett aktuális a fedél nélkülieket segítő civil szervezetek ellenőrzése - értesült a Népszava. A lapnak nyilatkozó civilek azt mondták, a héten kapták meg Állami Számvevőszék adatbekérő levelét, amire öt napon belül válaszolniuk kell. Az ÁSZ a Népszava megkeresésére azt válaszolta, előre meghatározott ellenőrzési terv szerint dolgoznak. A nyilvános tervben azonban nem a hajléktalanokat segítő szervezetek szerepelnek, hanem egy jóval tágabb kör, a „nem állami humánszolgáltatók”. A Számvevőszék tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Legutóbb 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, de a szervezetek működését akkor nem vizsgálták. 

Október 15. után nemcsak börtönbe csukhatják azt, aki „életvitelszerűen tartózkodik közterületen”, de az ingóságaikat is elégethetik.


Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.