Épp most jutott eszébe az ÁSZ-nak, hogy ellenőrizni kéne a hajléktalanokat segítő szervezeteket

POLITIKA
2018 október 12., 07:10
comments 133

Úgy jött ki, hogy most, pár nappal a hétfőn életbe lépő, a hajléktalanságot büntethetővé tévő szabályok hatályba lépése előtt lett aktuális a fedél nélkülieket segítő civil szervezetek ellenőrzése - értesült a Népszava. A lapnak nyilatkozó civilek azt mondták, a héten kapták meg Állami Számvevőszék adatbekérő levelét, amire öt napon belül válaszolniuk kell. Az ÁSZ a Népszava megkeresésére azt válaszolta, előre meghatározott ellenőrzési terv szerint dolgoznak. A nyilvános tervben azonban nem a hajléktalanokat segítő szervezetek szerepelnek, hanem egy jóval tágabb kör, a „nem állami humánszolgáltatók”. A Számvevőszék tájékoztatása szerint a most ellenőrzés alá vont szervezeteket összetett kockázatelemzés alapján választották ki. Legutóbb 2006-ban ellenőrizték a hajléktalanokat ellátó intézményrendszert, de a szervezetek működését akkor nem vizsgálták.

Október 15. után nemcsak börtönbe csukhatják azt, aki „életvitelszerűen tartózkodik közterületen”, de az ingóságaikat is elégethetik.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.