Tennivalók tömpelege

A szokásos hétvégi programajánlónkat egy kis etimológiai kitérővel kezdjük, mivel hiába szoktam használni, igazából fogalmam se volt, mit jelent pontosan és honnan származik a tömkeleg szavunk. Szerencsére a Nyestnek volt külön bejegyzése erről a problémáról is, amiből kiderült, hogy még az etimológiai szótárak sem tudnak biztosat mondani.

Gyanús, hogy volt köze a töm igéhez, de a létrejötte így sem világos. A forrásokban a tömkeleg mellett ráadásul a tömpeleg alak is előfordul, és nem tudni, melyik létezett előbb. Majd a bejegyzés így folytatódik:

„Eredetileg a sűrűségre, zsúfoltságra, szövevényességre utalhatott, de a 19. század elején használták anatómiai szakkifejezésként is ’belső fül’ értelemben. A TESZ. szerint a törökből való származtatása téves, ugyanakkor ennek helyébe semmi biztosat nem tud állítani.”

És akkor a programok:

Péntek

Koncert

Buli

Minden más

Szombat

Koncert

Buli

Minden más

Vasárnap

Egész hétvége

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.