Már módosították is a hajléktalanrendeletet: nem fizet az állam kárpótlást a megsemmisített holmikért

2018 október 13., szombat 6:53
653

Bár 10 napja fogadták el, máris módosította a kormány a hétfőn hatályba lépő új hajléktalanrendeletet. A módosítás szerint az államnak már nem kell kárpótlást fizetnie az utcáról begyűjtött hajléktalanok nem tárolható ingóságainak megsemmisítése után. Igaz, kikerült a rendeletből az is, hogy a hajléktalanoknak kell megfizetniük a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit.

Az új rendeletből azt is törölték, hogy kötelező megőrizni a hajléktalan személyes tárgyait, mint személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket vagy hatósági iratokat. Az sincs már benne a rendeletben, hogy ha valamilyen ingóságot alaptalanul semmisítettek meg, akkor annak kamattal növelt értékét kell visszafizetni a hajléktalannak.

A hatóságoknak viszont az új rendelet szerint az ingóságok tárolásba vételéről kép- és hangfelvételt kell készítenie úgy, hogy az később az ingóságok azonosítására is alkalmas legyen.

Közben megjelent egy kormányhatározat is, ami 300 millió forintot csoportosít át „a hajléktalanellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához”. Ebből 75 millió az önkormányzatoknak megy, a többi a szociális ügyekért felelős minisztériumnak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebből menne az ellátóhelyek és éjjeli szállások finanszírozása is. (hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt