Már módosították is a hajléktalanrendeletet: nem fizet az állam kárpótlást a megsemmisített holmikért

Több 444 videó?
Szeretném

Bár 10 napja fogadták el, máris módosította a kormány a hétfőn hatályba lépő új hajléktalanrendeletet. A módosítás szerint az államnak már nem kell kárpótlást fizetnie az utcáról begyűjtött hajléktalanok nem tárolható ingóságainak megsemmisítése után. Igaz, kikerült a rendeletből az is, hogy a hajléktalanoknak kell megfizetniük a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit.

Az új rendeletből azt is törölték, hogy kötelező megőrizni a hajléktalan személyes tárgyait, mint személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket vagy  hatósági iratokat. Az sincs már benne a rendeletben, hogy ha valamilyen ingóságot alaptalanul semmisítettek meg, akkor annak kamattal növelt értékét kell visszafizetni a hajléktalannak.

A hatóságoknak viszont az új rendelet szerint az ingóságok tárolásba vételéről kép- és hangfelvételt kell készítenie úgy, hogy az később az ingóságok azonosítására is alkalmas legyen.

Közben megjelent egy kormányhatározat is, ami 300 millió forintot csoportosít át „a hajléktalanellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához”. Ebből 75 millió az önkormányzatoknak megy, a többi a szociális ügyekért felelős minisztériumnak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebből menne az ellátóhelyek és éjjeli szállások finanszírozása is. (hvg.hu)