Már módosították is a hajléktalanrendeletet: nem fizet az állam kárpótlást a megsemmisített holmikért

politika
2018 október 13., 06:53

Bár 10 napja fogadták el, máris módosította a kormány a hétfőn hatályba lépő új hajléktalanrendeletet. A módosítás szerint az államnak már nem kell kárpótlást fizetnie az utcáról begyűjtött hajléktalanok nem tárolható ingóságainak megsemmisítése után. Igaz, kikerült a rendeletből az is, hogy a hajléktalanoknak kell megfizetniük a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit.

Az új rendeletből azt is törölték, hogy kötelező megőrizni a hajléktalan személyes tárgyait, mint személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket vagy hatósági iratokat. Az sincs már benne a rendeletben, hogy ha valamilyen ingóságot alaptalanul semmisítettek meg, akkor annak kamattal növelt értékét kell visszafizetni a hajléktalannak.

A hatóságoknak viszont az új rendelet szerint az ingóságok tárolásba vételéről kép- és hangfelvételt kell készítenie úgy, hogy az később az ingóságok azonosítására is alkalmas legyen.

Közben megjelent egy kormányhatározat is, ami 300 millió forintot csoportosít át „a hajléktalanellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához”. Ebből 75 millió az önkormányzatoknak megy, a többi a szociális ügyekért felelős minisztériumnak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebből menne az ellátóhelyek és éjjeli szállások finanszírozása is. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.