Már módosították is a hajléktalanrendeletet: nem fizet az állam kárpótlást a megsemmisített holmikért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Bár 10 napja fogadták el, máris módosította a kormány a hétfőn hatályba lépő új hajléktalanrendeletet. A módosítás szerint az államnak már nem kell kárpótlást fizetnie az utcáról begyűjtött hajléktalanok nem tárolható ingóságainak megsemmisítése után. Igaz, kikerült a rendeletből az is, hogy a hajléktalanoknak kell megfizetniük a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit.

Az új rendeletből azt is törölték, hogy kötelező megőrizni a hajléktalan személyes tárgyait, mint személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket vagy  hatósági iratokat. Az sincs már benne a rendeletben, hogy ha valamilyen ingóságot alaptalanul semmisítettek meg, akkor annak kamattal növelt értékét kell visszafizetni a hajléktalannak.

A hatóságoknak viszont az új rendelet szerint az ingóságok tárolásba vételéről kép- és hangfelvételt kell készítenie úgy, hogy az később az ingóságok azonosítására is alkalmas legyen.

Közben megjelent egy kormányhatározat is, ami 300 millió forintot csoportosít át „a hajléktalanellátásban 2018. október 15-ét követően jelentkező azonnali feladatok ellátásához”. Ebből 75 millió az önkormányzatoknak megy, a többi a szociális ügyekért felelős minisztériumnak, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ebből menne az ellátóhelyek és éjjeli szállások finanszírozása is. (hvg.hu)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.