Papírollókra írták fel, miért rossz ma kórházban szülni Magyarországon

Néhány száz ember vett részt a Másállapot a szülészetben nevű csoport szombat délutáni demonstrációján Budapesten. Ez az a szervezet, amely korábban goillajelmezes videóban foglalta össze, miért jobb élmény néha ma az állatkertben szülni, mint egy magyar kórházban.

Fotó: Horváth Bence

A papírollókra a saját rossz élményeiket írták rá a demonstrálók, vagy azt, hogy mit változtatnának az ellátórendszeren.

Fotó: Horváth Bence

A Nyugati tértől vonultak a Szabadság térre.

"Te mit szólnál, ha mindenféle tájékoztatás nélkül egy általad ismeretlen szert fecskendeznének a testedbe? És ahhoz, ha az engedélyed nélkül a nemi szervedhez érnének? Hogy érintene, ha akaratod ellenére elvinné valaki a gyerekedet éjszakára? Szerinted milyen érzés csak azért hanyatt feküdni órákon át egy szobában egyedül, vagy idegenekkel körülvéve, mert így szokás? Apaként milyen lenne 3 napig egy üvegajtó mögül nézni a gyerekedet, mert - csak?" - írták a demonstráció Facebook csoportjában. Szerintük a jelenlegi szülészeti ellátásban mindezek naponta fordulnak elő, sok anya számol be erről.

Fotó: Horváth Bence

A céljuk, hogy az anyákat jobban tájékoztassák arról, mi történik velük, a beleegyezésük nélkül egyetlen beavatkozást se végezzenek el, méltó módon szülhessenek, és ne idejétmúlt szokások határozzák meg az ellátást.