Reménytelen anyagi helyzetbe került a kómás lányát négy éve otthon ápoló barcsi asszony

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A 2014 márciusa óta egy veszélytelennek tűnő műtét utáni komplikáció miatt kómába esett lányát otthon ápoló Kistaj Éva annak ellenére is majdhogynem reménytelen anyagi helyzetbe került, hogy az asszony aktívan keresi a megoldást.

A lánya, aki az események kezdetén 37 éves, kétgyerekes, őket egyedül nevelő elvált asszony volt, egy jóindulatú agydaganat sikeres megműtése után omlott össze a kórházban és esett éber kómába. A kezelőorvosai nem sokkal később kimondták róla, hogy rehabilitálhatatlan.

Először sikerült felvetetnie egy egészségügyi intézménybe, de ott olyan durva felfekvései keletkeztek, hogy egy lábujját amputálni is kellett, az egykori gyógymasszőr ezért inkább magához vette a lányát és azóta a barcsi lakásában ápolja.

“Az életünk teljesen kilátástalan, hisz a 52 ezer ápolásiból és az ő jövedelméből kell megélnünk. Ami 31 ezer szociális segély és 26 ezer fogyatékossági támogatás”

- mondta az anya a 444-nek.

“Ebből a majdnem 110 ezer Ft-ból kell a lakást és a rezsit fizetnem,ami több, mint fele ennek az összegnek. Ezenkívül a lányomat beperelték gyerektartásért, ami még 6 ezer havonta”

- sorolta később az anyagi körülményeit. (A családdal augusztus végén készített riportot a 24.hu. Abban Kistaj Éva elmagyarázta, hogy a gyerektartási perben, amit a gyerekeket külföldön nevelő apa indított, azért nem ellenkezett, mert abban reménykedett, hogy ha fizetnek, joguk lesz a láthatáshoz is. Katalin ugyanis, aki korábban egyedül nevelte a gyermekeit, négy éve nem látta a lányát és a fiát. A 24.hu videót is készített a családról.)

Az eleve szinte képtelen helyzetet - amit kezdetben baráti kölcsönökből menedzselt valamennyire, de ezek elapadtak - csak tovább fokozza, hogy problémás a vízórájuk, ami nem hiteles, ezért a valós fogyasztásuknánál jóval nagyobb, közel háromszor akkora díjat kell fizetniük.

“Jó lenne,ha ismét tudnánk hitelesíttetni az órát, de ehhez újra kell terveztetni és engedélyeztetni, ami kábé 60 ezer, a tervező szerint. Sajnos ezt a jövedelmünkből nem tudom megoldani, hisz matematikailag lehetetlen”

- mondta erről.

A másik súlyos anyagi terhet a kórházba járás jelenti, hiszen amikor műtét vagy más miatt erre szükség van, akkor jellemzően Budapestre kell utazniuk.

“Az ősszel Budapestre kell mennünk kezelésre és egy műtétre, ami tőlünk 280 km. Egy látogatás 12 ezer forint plusz ehhez járul a helyi járatok költsége, és azoké a felszereléseké, amiket a kórház nem tud biztosítani, mint a törlőkendők, popsikrém, probiotikumok”

- magyarázta.

Kistaj Évának a folyamatos ápolás-gondozás közben lényegében az internet maradt a kapcsolata a világgal, én is itt ismerkedtem meg vele és a történetével. 

Ha valaki támogatná őket bármekkora összeggel, így teheti meg:

"A számlaszámunk 11773432-00972259. A számla fiam, Cs.Krisztián nevén van, mert az enyémet beinkasszózták. A számlát és kártyát viszont én kezelem."


Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.