Sydneyben tojást adtak az állatkerti gondozók egy meleg szamárpingvin-párnak

A sydney-i állatkertben él Magic és Sphen. Mindketten szamárpingvinek, és egy párt alkotnak, annak ellenére, hogy mindkettő hím. Már a párzási időszak előtt összejöttek, és a kapcsolatuk tartósnak ígérkezik, már csak azért is, mert a szamárpingvinek általában monogámok. A pár fészket is rakott kavicsokból, ahogyan a kétnemű párok szoktak, ezért az állatkert gondozói adtak nekik egy áltojást, hogy megnézzék, mihez kezdnek vele.

Szamárpingvinek úszás közbenFotó: Wikipedia (Készítette: Gilad Rom from Israel - Porpoising Gentoos II, CC BY 2.0)

A pár rögtön gondozni kezdte a tojást, ezért a gondozók elszánták magukat arra, hogy adnak nekik egy rendes tojást is, hogy költsék ki, és neveljék fel az utódot.

Az állatkert egyik nősténye két tojást rakott, és mivel a szamárpingvinek ilyen esetben általában csak az egyik tojást gondozzák, volt egy fölösleges tojás, amit a meleg párnak adtak. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy rendben fogják nevelni az utódot. Attól sem kell tartani, hogy az utód valamiben kárt szenved, a pingvinek ugyanis megosztják egymás között az utódgondozást, a hímek is tevékenyen részt vesznek a feladatban.

A pingvineknél nem ritka az azonos nemű egyedek közötti kapcsolat sem a vadonban, sem állatkertekben. Két hím pingvin már nevelt utódot a kétezres évek elején egy New York-i állatkertben, de ők 2005-ben szétváltak, mikor egyikük új párt talált. Nagy-Britanniában is volt már példa arra, hogy magára hagyott tojást adtak a gondozók meleg pingvinpárnak, Ausztráliában viszont ez az első ilyen alkalom. Más állatkertekben pedig néha a meleg pingvinek megpróbálnak tojást vagy fiókát lopni más fészkekből, de ezeket a szülők általában visszaszerzik. 

A szamárpingvin egyébként szerepel a veszélyeztetettségi listán, igaz, csak a mérsékelten fenyegetett státuszban. (ABC)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.