Százezrek tüntettek Berlinben a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen

A szervezők becslése szerint 240 ezer ember tüntetett szombaton Berlin központjában a nyitott és szabad társadalomért a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben.

A résztvevők az Alexanderplatz tértől a Berlin szívében található Tiergarten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonal mentén.

Fotó: Christoph Soeder/dpa Picture-Alliance/AFP

Sokan tartottak transzparenseket és léggömböket kezükben, egyes autósok pedig olyan feliratú transzparenseket helyeztek gépjárművükre, amelyekkel a gyűlöletbeszéddel és a hátrányos megkülönböztetéssel szembeni ellenérzésüket fejezték ki vagy amiatt tiltakoztak, hogy számos bevándorló életét vesztette a Földközi-tengeren.

Fotó: Cuneyt Karadag/Anadolu Agency

A "Megoszthatatlan" szlogennel meghirdetett felvonulást egy aktivistaszövetség szervezte többek között a Zöldek párt a Baloldal (Die Linke) párt tagjainak segítségével, de a menetet számos emberi jogi szervezet támogatta. A felvonulás egyfajta reakció a német szélsőjobboldali AfD párt megerősödésére, amely Angela Merkel 2015-ös menekülteket befogadó politikája után kezdett el jó eredményeket elérni a választásokon.

A résztvevők közül sokan azt mondták, hogy az emberi jogokat és a toleranciát védik, különösen a bevándorlással kapcsolatban. “Aggódok, hogy nem vagyunk ott másoknak, hogy nem törődünk azokkal az emberekkel, akiknek tényleg szüksége van segítségre” - mondta egy tüntető.

“Senki sem azért jön, mert amúgy unatkozna” - tette hozzá.

Egy másik nő azt mondta, sokan vannak, akik azt hiszik, megsérthetik az emberi jogokat. “Itt az ideje nemet mondani, hiszen vannak más emberek, akik nyitottak akarnak lenni” - mondta.

Fotó: Cuneyt Karadag/Anadolu Agency

Heiko Maas német külügyminiszter "erős jelzésnek" írta le a szombati megmozdulást. "Nem hagyjuk, hogy megosszanak minket, különösen nem a jobboldali populisták" - mondta a szociáldemokrata politikus a német Funke médiacsoport lapjainak. Maas úgy vélekedett, hogy a németek többsége a tolerancia és a világra való nyitottság mellett van, hozzátéve: az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg. "A sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket" - mondta.

Berlinen kívül ezrek vonultak Frankfurt és Hessen tartomány további 11 városának utcáira, hogy felemeljék hangjukat az AfD és a jobboldali politika erősödése ellen. (BBC, MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.