Még az idén letehetik a két Koreát összekötő út és vasút alapkövét

Ri Szongvon (b) és Cso Mjunggjon (j) Észak-, illetve Dél-Korea egyesítési minisztere hétfői találkozójukon.Fotó: -/AFP

Magas szintű tárgyalások kezdődtek hétfő délelőtt a két Korea között a szeptemberi csúcstalálkozón elfogadottak végrehajtásáról. Ennek részeként állapodtak meg abban, hogy még idén, novemberben vagy december elején lerakják a két országot összekötő közúti és vasúti hálózat alapkövét.

A hétfői egyeztetéseken abban is megállapodtak, hogy hamarosan tábornoki szintű katonai egyeztetés is indul a határ térségében tapasztalható feszültség enyhítésére. A két Koreát egy demilitarizáltnak nevezett, de a nevével szemben hadi technikával és katonákkal a világon legsűrűbben betelepített övezete választja el.

A két Korea ezen túl még októberben egyeztet a közös 2032-es olimpiai pályázatukról, illetve arról, hogy a 2020-as olimpián közös csapattal induljanak. Novemberben pedig a Vörös Kereszttel közös egyeztetéseket kezdenek arról, hogy az 1950-53-as háborúban szétszakított, most már nagyon idős rokonok videokonferencián beszélhessenek egymással. (Via AP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.