Megrohamozták az ügyfelek a lakástakarékokat, sokan órákon át álltak sorban

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfőn jelent meg a parlament honlapján az a javaslat, amivel Bánki Erik, a Gazdasági bizottság fideszes elnöke megszüntetné a lakástakarékpénztárak 30 százalékos állami támogatását.

A gazdasági bizottság kérésére a parlament kivételes eljárásban szüntetheti meg a lakáspénztárak állami támogatását. Így kedden akár már sor kerülhet a törvénymódosítás elfogadására, és ha a köztársasági elnök is aláírja a módosítót, akkor az szerdán már hatályba is léphet.

Magyarul, aki lakástakarékot akar nyitni, annak elképzelhető, hogy alig két napja van a szerződéskötésre.

Ennek megfelelően a lakástakarékpénztárakat hétfőn ellepték az ügyfelek. A 444 munkatársai több budapesti bankfiókban is azt tapasztalták, hogy rengetegen akarnak lakáskasszát nyitni, amíg még lehet. A hvg.hu azt írja, megrohanták az ügyfelek a Fundamenta központi irodáját.

A pechesebbek több mint két órát vártak az ügyfélszolgálaton, a szerencsésebbek másfél óra alatt már sorra kerültek.

Érdeklődők hétfő délután a Fundamenta központi irodájában

Munkatársunk szerint délután a cég irodája előtt is kígyóztak az emberek. A cég honlapja a nap folyamán többször is elérhetetlenné vált. 

„A lakástakarékpénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás eltörléséről szóló hétfő reggel beadott törvénymódosítási javaslat hatására jelentős mértékben rendkívül megnövekedett az érdeklődés a lakástakarékpénztári megtakarítások iránt az elmúlt pár órában” – írta hétfő délutáni közleményében a City Hitelbróker Kft.. A cég szerint a piaci híresztelések hatására már a múlt héten is a vállalat ügyfeleinek 19 százalékaa jelezte: az állami támogatás csökkentése előtt újabb megtakarítást indít.

"Az elmúlt pár órában az ügyfelek tömegesen keresték fel munkatársainkat, partnereinket, hogy ha lehetséges, akár még a mai nap folyamán indítanának lakástakarékpénztári megtakarítást, mert nem szeretnének elesni a 30 százalékos állami támogatástól” – mondta Vajnági Richárd,a cég ügyvezetője.

A lakástakarék egy 1997 óta létező megtakarítási forma Magyarországon, amit különböző lakáscélra, például vásárlásra, építésre, felújításra vagy jelzáloghitel előtörlesztésére lehet felhasználni, legalább 4, maximum 10 év gyűjtögetés után. A konstrukció pont a 30 százalékos állami támogatás miatt volt népszerű, ami a befizetések után, maximum évi 72 000 forintot jelentett.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.