Őrizetbe vették a kínai bloggert, aki „tiszteletlenül” énekelt el egy részt a himnuszból

bűnügy
2018 október 15., 13:39
comments 151

Öt napra őrizetbe vettek egy kínai vloggert, amiért élő közvetítésében „tiszteletlenül” énekelt el egy részt a nemzeti himnuszból – jelentette be a sanghaji rendőrség.

A 21 éves Jang Kaj-li (Yang Kaili) október 7-én a kínai Huya élővideó-megosztó platformon közzétett adásában, fején aganccsal és fülekkel díszített plüss-sapkában egy internetes zenei fesztivált népszerűsített, és hol énekelve, hol dudorászva, kezeivel vezénylő mozdulatokkal kísérte a kínai himnusz bevezető taktusait, majd nézőit ezekkel a szavakkal köszöntötte:

„Helló, jó estét, elvtársak!”

A fiatal vlogger komolytalan hangvételét néhány internetező is kifogásolta, míg a rendőrségi jelentés úgy írta le a viselkedését, mint „a nemzeti himnusz méltósága elleni sértés, mely az internetezőket is felháborította” – írja a hongkongi South China Morning Post (SCMP).

Jang büntetését egy tavaly bevezetett törvény értelmében szabták ki, ami akár 3 évig terjedő börtönbüntetést írhat elő azoknak, akik a nemzeti himnuszt eltorzított, vagy tiszteletlen módon adják elő a nyilvánosság előtt – derül ki a SCMP tudósításából.

A jogszabály tervezett alkalmazása aggodalmat kelt Hongkongban, ahol az elmúlt években futballszurkolók kifütyülték a kínai nemzeti himnuszt a meccsek előtt, hangot adva ellenkezésüknek, amiért Peking egyre többször beavatkozik az egykori brit gyarmat ügyeibe. Sokan amiatt aggódnak, hogy akár véletlenül is megsérthetik a törvényt, ami többek között azt is előírja, hogy a nemzeti himnuszt minden esetben tiszteletteljesen, állva kell végighallgatni.

A vlogger, akinek a kínai Weibo mikroblogon egymillió követője van, két bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki az eset miatt, és ezekben leírta, hogy felhagy az adások készítésével, és elmélyül a hazafias tanulmányokban.

A Huya platform közvetlenül az eset után letiltotta Jang fiókját, és törölte az összes megosztott videóját. A TikTok kínai közösségi oldal, ahol Jang először tett szert hírnévre, és ahol összesen 44 millió követője volt, szintén törölte az összes videóját – írja a SCMP.

A lap azt írja, az elmúlt években Kínában óriási népszerűségre tettek szert az internetes élő közvetítések, sok online híresség felbukkanásához vezetett. Janghoz hasonlóan közülük sokan fiatal nők, akik a mindennapjaikba engednek betekintést.

Jangnak egyébként nem ez volt az első vitás ügye. Pár hónapja a Kuaishou nevű kínai közösségi oldal tiltotta le amiatt, mert 30 ezer jüant (1,2 millió forint) kért a rajongóitól azért, hogy felvegye őket az ismerősei közé a Kína legnépszerűbb közösségi oldalának számító WeChat-en.

Magyarországon Dopeman ellen zajlott eljárás, mert 2013-ban egy tüntetésen előadta a Bazmeg című dalát, ami részleteket tartalmazott a Himnuszból. A rendőrség 2015-re megállapította, hogy a dal célja az aktuális politikai rendszer kritizálása, nem pedig a Himnusz, mint nemzeti jelkép, meggyalázása volt. (MTI/SCMP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt