A fideszes Bánki Erik nagyon reméli, hogy a kormány kitalál valamit a lakástakarékpénztárak támogatása helyett

A HírTv vendége volt Bánki Erik fideszes képviselő, akinek beterjesztése nyomán a kormánypártok két nap alatt lezavarták a lakástakarékpénztárak (ltp) állami támogatásának megszüntetését.

Mindjárt rátérünk arra is, milyen információkkal látta el a nyilvánosságot Bánki, de előbb tekerjünk a műsor végére. 

A műsorvezető, Földi-Kovács Andrea ugyanis arra volt kíváncsi, mikor lép hatályba a kivételes eljárásban lezavart törvénymódosítás. Bánki - válaszol - nem tudja pontosan, szerinte néhány nap múlva kihirdetik.

Na, most a Magyar Közlönyben 19:30-kor már biztosan megjelent a dolog (azaz Áder János államfő aláírta), a műsort pedig 19:45-kor adták le.

Az 1996-ban bevezetett előtakarékossági forma tehát így múlt ki két nap alatt egy olyan szektorban (család- és otthonteremtés), ahol a kiszámíthatóság és a tervezhetőség a legfontosabb szempont.

Bánki Erik szerint mégsem kapkodott a kormány:

Az interjú mindenesetre több hasznos információval is szolgál.

Bánki szerint a lakástakarékpénztári megtakarításoknak csak egynegyede ment új lakás építésére. A többi felújításra, átalakításra. Hogy ez miért baj, azt nem magyarázta el. Viszont szerinte voltak "takarékoskodók", akik "luxuskiadásokat" fedeztek a pénzből. Részleteket nem közölt.

Bánki szerint lesz valami más

Az államit támogatást megszüntető Bánki azért abban majdnem biztos, hogy "lesz valami helyette". Hogy mi, azt ő sem tudja pontosan, szerinte a kormány "ha újra gondolja", talán átalakítja a CSOK-ot.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) jelenlegi formájában csak új lakáshoz használható fel gyerekvállalással együtt, tehát sokkal szűkebb lehetőségeket biztosít, mint az ltp. 

Bánki szerint elképzelhető, hogy a CSOK majd felújításra is alkalmas lesz, de a pontos formáról még nem tud, a kormány terveit nem ismeri.

A műsorvezető arról is érdeklődött, hogy vajon az eddigi megtakarítások biztonságban vannak-e. Bánki nem volt túl megnyugtató:

„Az országos betétvédelmi alap ott áll mögötte. Ha az [ltp-t kezelő] intézetekkel bármi történne is, a lakosság pénzei egyáltalán nincsenek veszélyben.

Márpedig azok az intézetek, amelyek csak a lakástakarékpénztári befizetésekre álltak rá, most elég nehéz helyzetbe kerültek.

Bánki szerint nem történt más, minthogy "egy közvetítőt" kivettek a rendszerből, az állam szeretné az előtakarékoskodást közvetlenül támogatni. Bánki újra elmondta, hogy az állam évenként 70 milliárdot tolt bele az ltp-kbe, miközben 2010 óta 60 milliárd profitot tettek zsebre a pénzintézetek.

Az Index részletesen foglalkozott az ltp-k átalakításával. Mint írják, az ltp-k ma már valóban nyereséget jelentettek azoknak az intézeteknek, amelyek régóta foglalkoztak vele (OTP, Fundamenta), míg az elmúlt években beszállóknak, a felhalmozás miatt veszteséges lehetett az ltp.

A műsor itt nézhető meg:

(HírTv/Index)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.