Gigantikus hálóval szedik a szemetet a Csendes-óceánon

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy 2000 láb hosszú úszó vezetékhez erősítették azt az őrületes méretű szemétszedő hálót, ami kedden elérkezett a Csendes-óceán legszennyezettebb területeihez, és hamarosan megkezdi a tisztogatást. 

A projektet a holland környezetvédelmi start-up, az Ocean Cleanup Foundation hívta életre, és célja a Kalifornia és Hawaii szigetei közt 1970 óta gyülemlő, 1,8 trillió darabszámra becsült műanyag-szemétdomb felszámolása.

Fotó: JOSH EDELSON/AFP

A legnagyobb egybefüggő műanyag-szemétdomb, a Great Pacific Garbage Patch olyan hatalmas, hogy ha egyes darabkáit egybeterelnénk, kétszer kiadhatná Texas állam méreteit. 

Az Ocean Cleanup Foundation projektjének lényege, hogy  egy távirányítású vezetékrendszerhez erősített, 3 méter mély hálóval megpróbálnak annyi szemetet kiszűrni az óceánból, amennyi csak lehetséges. GPS-érzékelőkkel ellátott bólyák és műholdas eszközök is segítik majd a vezeték pontos irányítását. 

Egy szemétszedő hajó néhány havonta kihajózik majd a vezetékhez, hogy kiürítse a hálót, és a partra szállítva megpróbálják majd újrahasznosítani a felgyülemlett szemét egy jelentős részét. 

A projekt 2013-ban indult útjára, és öt év kellett neki, hogy eljusson a megvalósulásig. Az Ocean Cleanupnál abban bíznak, hogy öt év alatt képesek lehetnek felére csökkenteni a Great Pacific Garbage Patch méretét, és 

ezzel a technológiával 2040-re ki tudják majd szűrni az óceánokban felhalmozódott összes szemét akár 90 százalékát. 

Vannak azért a projektnek kritikusai is, akik szerint a projekt a költségeihez mérten nem elég hatékony, ráadásul felboríthatja az óceánok ökoszisztémáját is. (Time)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.