Soros György 2 millió dollárral támogatja a Wikipediát működtető alapítványt

media
2018 október 16., 07:39
comments 149

Soros György
photo_camera Soros György Fotó: Francois Mori/AP

A Wikipediát működtető Wikimedia Endowment alapítvány büszkén jelentette be honlapján, hogy 2 millió dolláros (közel 560 millió forintos) támogatásban részesültek Soros Györgytől.

A közlemény kiemeli, hogy a világ egyik legtehetősebb filantrópja mindig is támogatta a nyílt társadalom koncepcióját, ideértve a tudáshoz, az oktatáshoz és a különböző társadalmi és politikai kutatásokhoz való minél szélesebb körű hozzáférést. 

Azt is megemlítik, hogy Soros saját vagyonából összesen 32 milliárd dollárt adományozott a civil társadalmat világszerte erősíteni hivatott Open Society Foundations részére. 

A Wikimedia részéről az ügyvezető Katherine Maher azt írta, hogy a felajánlásnak köszönhetően a Wikipedia továbbra is ingyenes és szabad maradhat az elkövetkező generációk számára is. 

Soros azt nyilatkozta, hogy hozzájárulásával a nyílt és minél szélesebb körben hozzáférhető tudást kívánja támogatni. 

A Wikimedia 2016 januárjában indított kampányt az alapítvány fenntartására, azóta összesen mintegy 26,5 millió dollárt kalapoztak össze a közösségi szerkesztésű információ honlap fenntartására. 

Szeptember végén az Amazon tulajdonos-alapítója, Jeff Bezos jelentette be, hogy 1 millió dollárral támogatja a Wikimedia Endowmentet. (wikimediafoundation.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.