Eljött a perc, elkezdik kitakarítani a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet

környezetvédelem
2018 október 17., 11:29
comments 133

Ami nem is olyan régen még egy idealista tinédzser utópisztikus elképzelése volt, mára valósággá vált: alig két órával ezelőtt tweetelték ki, hogy minden készen áll arra, hogy egy különleges módszerrel szabadítsák meg az óceánt a szeméthegytől. Kedden már írtuk, hogy a gigantikus szemétszedő háló megérkezett rendeltetési helyére.

link Forrás

A The Ocean Cleanup projektről májusban írtunk, akkor még arról volt szó, már nyáron kezdődhetnek a munkálatok. Kis csúszással, de most finisbe ért a program. Az egészet egy még mindig csak 23 éves holland fiatal, Boyan Slat találta ki, aki 16 éves korában elment nyaralni Görögországba, és búvárkodás közben feltűnt neki, hogy a vízben több a műanyagszemét, mint a hal. Ezután nagyon kalandos úton eljutott odáig, hogy végül a The Cleanup prototípust az Északi-tengeren tesztelték, a tanulságok levonása után pedig lényeges változtatásokat hoztak a szerkezeten. (Ekkor döntöttek úgy, hogy lehorgonyzott helyett lebegő rendszert építenek.) Idén május 11-én már a szemétsziget környékén is tesztelték egy 120 négyzetméteres területen. 

link Forrás

Az óceánon hánykolódó szeméthegyek - bár hosszú távon az emberiség számára is roppant veszélyesek - elmondhatatlanul nagy károkat okoznak az óceán élővilágában. A szemét, főleg a műanyag mintegy 700 faj életét veszélyezteti. A szeméthalomban ringatózó halászhálókba rendszeresen gabalyodnak teknősök és delfinek, sok állat pedig összetéveszti az apró hulladékot az élelemmel, így alultápláltak lesznek, de sokszor közvetlenül a mérgező szemét elfogyasztása okozza halálukat. A víz felszínéről táplálkozó teknősök és madarak ugyanígy járnak. 

A mostani munkálatoknak köszönhetően, ha minden jól megy, 2050-re akár az egész szemétsziget eltűnhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.