Lövöldözés lehetett a krími iskolában a robbanás előtt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Mint írtuk, szerdán robbanás történt Kercs városában, egy szakképzést nyújtó felsőoktatási intézményben. Jelenleg 18 halálos áldozatról és több mint 50 sebesültről lehet tudni.

Grafika: AFP/444

Először gázrobbanásról írtak, de a legfrissebb hírek szerint a robbanás előtt lövöldözés volt, az iskola egyik, 18 éves diákja, Vladiszlav Roszljakov támadt iskolatársaira. Orosz hírügynökségi jelentések szerint a robbanószerkezetet is ő hozta működésbe, majd végzett magával.

A BBC tudósítója arról tweetelt, az orosz nyomozóhatóság tájékoztatása szerint valamennyi áldozat a lövések következtében halt meg.

Dmitrij Peskov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője az AP jelentése szerint nem sokkal a robbanás után már arról beszélt, hogy a hatóságok a terrortámadás lehetőségét vizsgálják. Pár perccel korábban az orosz terrorelhárítás közölte, hogy a 18 ember halálát okozó robbanást azonosítatlan robbanószerkezet okozta.

A Szabad Európa Rádió szerint Oroszországban viszonylag gyakoriak a házrobbanások, ezek javarészt háztartási balesetek, de a csecsen háborúk óta gyakoriak a terrortámadások is. 

Míg a szerencsétlenség részletei meglehetősen homályosak, azt biztosra lehet tudni, hogy ahogy attól tartani lehetett, egyre több halálos áldozatról érkeznek jelentések.