Aludt rá egyet, és Orbán Viktor megváltoztatta a véleményét, így már ő is beállt Manfred Weber mögé

eu
2018 október 18., 09:32
comments 249

Szerda délután az EPP-hez tartozó európai vezetők megállapodtak abban, hogy Manfred Webert, a CSU német politikusát szeretnék az Európai Bizottság következő elnökének. A döntéssel egyetértett minden hatalmon lévő néppárti politikus: a német és az osztrák kancellár, a román elnök, és az ír, a horvát, a ciprusi és a bolgár miniszterelnök. A néppárti főnökök közül csak Orbán Viktor nem írta alá a Webert támogató levelet.

Orbán a nyáron még Webert támogatta, csakhogy azóta a bajor politikus a 7-es cikkely élesítésére szavazott az EP-ben, a magyar kormány ellen. Valószínűleg ezért nem akarta szerdán már támogatni őt a magyar miniszterelnök.

Csakhogy csütörtök délelőtt Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter bejelentette, hogy Orbán Viktor mégis támogatja Webert. 

Orbán Viktor és Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) frakcióülésén 2018. szeptember 11-én
photo_camera Orbán és Weber a frakcióülésen Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ezt Rogán úgy vezette fel, hogy ha a másik néppárti jelölt Alexander Stubb finn politikus, akkor inkább Webert támogatja a magyar miniszterelnök. Azt viszont már legalább egy hónapja lehet tudni, hogy Weberen kívül csak Stubb jelentkezett be a bizottsági elnöki posztra a néppártból, vagyis ez nem egy olyan információ, amivel Orbán Viktor ma reggel szembesült. (Stubb egyébként a héten azt mondta, hogy a Fideszt ki kell zárni a néppártból, ha Orbán nem ír alá egy szerződést a párttal arról, hogy ezentúl betartja az európai értékeket.)

Egyelőre nem sok szivárgott ki a néppárti politikusok szerda délutáni megbeszéléséről, de azt az EPP elnöke előre jelezte, hogy napirenden lesz a Fidesz és a demokrácia viszonya. Valószínűleg garanciákat kértek a többiek Orbán Viktortól, hogy bizonyos ügyekben (CEU, civilek) visszafogja magát, és leáll a brüsszelezéssel is. 

Hogy Orbán mit ígért meg, azt egyelőre nem tudjuk, de egy gesztust máris tett azzal, hogy mégis kiállt Weber mellett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.