Erdoganék azt várják az EU-tól, hogy beindítson egy önkéntes menekült-befogadáson alapuló rendszert

POLITIKA
2018 október 18., 21:27
comments 48

Törökország sürgeti az EU-s tagállamokat, hogy fogadják be az EU-török menekültügyi egyezmény keretében vállalt menedékkérőket.

Yavuz Selim Kiran török külügyminiszter-helyettes csütörtökön egy Bécsben rendezett migrációügyi konferencián azt mondta:

„Törökország teljesítette ígéreteit. Azt várjuk az EU-tól, hogy … beindítson egy önkéntes befogadáson alapuló rendszert.”

(Orbán Viktor barátja ezt szeretné. Vajon Orbán Viktor is ezt szeretné? Most akkor mi lesz? – kérdezem aggódván.)

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az EU minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust, cserébe az EU vállalta, hogy minden visszaküldött szíriai állampolgár helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Kiran szerint az EU-nak emellett az Ankarával szembeni pénzügyi vállalásait és a török állampolgároknak ígért vízumkönnyítéseket is teljesítenie kell.

A miniszterhelyettes lándzsát tört az ENSZ globális migrációs csomagja mellett a konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén, amin német, holland, portugál, tunéziai és afgán miniszterek meg államtitkárok is részt vettek. Mint mondta, a paktum „történelmi lehetőség”, hogy a kérdést globálisan szabályozhassák, ahelyett, hogy csak kezeljék, „itt az ideje, hogy támogassuk és megvalósítsuk mindezt”.

Miközben Eduardo Cabrita portugál belügyminiszter a beszélgetésen a legális migráció lehetőségeinek megteremtésének szükségességéről szólt a demográfiai viszonyok tekintetében, addig Mark Harbers holland migrációs ügyi miniszter és Stephan Mayer német belügyi államtitkár közös európai stratégiát követeltek az illegális bevándorlás megfékezésére.

Cabrita azt mondta, Portugáliának évi 15 ezer emberre van szüksége, hogy tartani tudja a lakosságának jelenlegi szintjét.

Adel Dzsarbúi tunéziai migrációügyi államtitkár és Faizullah Zaki Ibrahimi afgán munkaügyi tárcavezető a kerekasztal-beszélgetésen egyaránt országaiknak az illegális bevándorlás feltartóztatására tett erőfeszítéseit emelte ki. Tunézia az év eleje óta 300 embercsempészt fogott el, és 9000 migránst akadályozott meg abban, hogy átkeljen a Földközi-tengeren – mondta Dzsarbúi.

Ibrahimi pedig arról beszélt, hogy jelentősen visszaesett az országából származó migránsok száma az EU-afgán visszatoloncolási megállapodás miatt, de a probléma gyökereit nem sikerült felszámolni, Afganisztánt konfliktus dúlja, és magas a munkanélküliség.

„Meg lehet-e az embereket abban akadályozni, hogy reménykedjenek. Megteheti ezt egyáltalán egy kormány? Nem”

– mondta Ibrahimi, aki szerint „teljesen hiányoznak” a legális migráció lehetőségei Európába, saját maga is tapasztalhatta az EU-s bevándorlási politika szigorát. „A vízumomat csak 3 napja kaphattam meg. És mikor kell elhagynom az országot (Ausztriát)? 72 órán belül. Diplomata útlevéllel rendelkező miniszterként a schengeni övezetet 72 órán belül kell elhagynom” – mondta a konferencia Kabulból érkezett vendége.

A konferenciát a bécsi székhelyű Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) szervezte. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.