Folyamatosan búg az Antarktisz legnagyobb jégselfje

A Colorado Egyetem kutatói kedden publikálták a véletlen tett felfedezésüket arról, hogy nyugati-antarktiszi Ross-selfjég fura zajokat ad ki. Épp a jég alatti földréteget tanulmányozták, amikor olyan hangokat is rögzítettek, amiket a szél és az olvadás miatt vibráló hó okozott. Ugyanakkor ezek a frekvenciák túl alacsonyak ahhoz, hogy szabad füllel hallani lehessen őket. 

A kutatócsoport 2014-ben 34 szeizmométert helyezett el helyezett el néhány méter mélyen a hóban. Ekkor sikerült felvenniük a morajlást. Julien Chaput, a  Texas-El Paso-i Egyetem kutatója szerint ez olyan, mintha valaki folyamatosan fújna egy furulyát a  selfjégen. (Quartz)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.