Kitört a tudományos háború, hogy ki bukkant az élet legrégebbi nyomára a Földön

TUDOMÁNY
2018 október 18., 09:08
comments 123

Tudományos szaklapokban írt cikkekkel és hírügynökségeknek adott nyilatkozatokkal keltek birokra egymással amerikai és ausztrál kutatók. A tét egyrészt az, hogy ki találta meg a földi élet legrégebbi nyomát. Általánosabban pedig az is, hogy mióta van élet a Földön.

2016-ig úgy tűnt, hogy Abigail Allwood, amerikai asztrobiológus találta meg a legrégebbi olyan kövületet, ami az élet egykori nyomait zárta magába. 3,5 milliárd éve élt mikrobák nyomairól van szó.

Két éve azonban ausztrál tudósok arról számoltak be, hogy Grönlandon ennél is régebbi, 3,7 milliárd éves mikrobák nyomára bukkantak egy kövületben. 

Allwoodot nem hagyta nyugodni a dolog, mert úgy vélte, hogy annyira régen nem lehetett még élet a Földön. Ezért a helyszínre utazott, és a Mars kutatására kifejlesztett szerkezetével megvizsgálta maga is a kőzetet. Arra jutott, hogy sima kövek azok, az ősi mikrobák nyomai nélkül. Több kutató, aki olvasta a kutatási eredményeket, arra jutott, hogy Allwoodnak igaza van. 

Csakhogy az ausztrál kutatók közölték, hogy Allwood rossz köveket vizsgált, és nem pontosan ugyanonnan vett mintát, amint ahonnan ők. "Almát hasonlított össze a körtével" - jelentették sértetten, fenntartva az állításukat, hogy ők találták meg eddig a legrégebbi nyomát a földi életnek. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.