OKI: Több helyen nőtt a szálló por magas koncentrációja miatti légszennyezettség

Több helyen nőtt a magas szálló por (PM10) koncentrációja miatti légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) a Facebookra azt írta: Nyíregyháza, Pécs, Szeged és Veszprém levegőjét minősítették egészségtelennek, és további 17 településen (Budapest, Dunaújváros, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Oszlár, Putnok, Sajószentpéter, Sopron, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota) „kifogásolt” a levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az érintett térségekben a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, az idősebbek és a gyerekek kerüljék a szabadban tartózkodást, aktív testmozgást.

Az egészségtelen minősítést kapó településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, illetve a gyerekeket óvják a megerőltető szabadtéri tevékenységtől – írták.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el:

  1. kék (elfogadható),
  2. zöld (kifogásolt),
  3. narancssárga (egészségtelen),
  4. piros (veszélyes).

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

Nyíregyházán a szálló por elmúlt napokban mért magas koncentrációja miatt csütörtökön elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az önkormányzat arra kéri a helyieket, hogy lehetőség szerint ne használják az autóikat (főleg a dízel üzeműeket), utazzanak tömegközlekedéssel, és szilárd tüzelőanyag helyett inkább gázzal fűtsenek. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.