Titkolják, hogy pontosan mire költötték a vajdasági fociakadémiára szánt milliárdokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

2016 decemberében döntött úgy a kormány, hogy 4,5 milliárd forint értékben megtolja a Délvidéki Sport Akadémiát, azaz a topolyai focicsapatot. A támogatás történetét feltártuk: a harmadosztályú klubról, és annak ambiciózus tulajdonosáról az újvidéki focilegenda, Árok Ferenc addig duruzsolt Orbán fülébe, hogy az beleállt az ötletbe. Az akadémiát szeptember végén adta át a miniszterelnök, a beruházás a stadionépítéssel folytatódik. Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy 

pontosan mire költik a 4,5 milliárdos magyar költségvetési támogatást a Vajdaságban, de tételes lista helyett mindenki hárított.

  • Az MLSZ szerint ők nem adhatják ki az iratokat, mert csak közvetítők.
  • A támogatás bonyolítója és ellenőrzője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. nem válaszolt érdemben a megkeresésre.
  • A topolyai klub mivel magántulajdonú jogi személy, elhárította az adatok kiadását.

Az Átlátszó megjegyzi: a topolyai 4,5 milliárd a legnagyobb összeg a kormány határon túli focitámogatásai közt. A szlovéniai Lendva 1,3 milliárd, a horvátországi Eszék 2 milliárd, a szlovákiai Dunaszerdahely és Révkomárom összesen 2,2 milliárd, az ukrajnai Munkács 2,6 milliárd, a romániai Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy pedig összesen 3,5 milliárd forintot kapott 2016 és 2017 közt. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.