Titkolják, hogy pontosan mire költötték a vajdasági fociakadémiára szánt milliárdokat

POLITIKA
2018 október 18., 11:56
comments 36

2016 decemberében döntött úgy a kormány, hogy 4,5 milliárd forint értékben megtolja a Délvidéki Sport Akadémiát, azaz a topolyai focicsapatot. A támogatás történetét feltártuk: a harmadosztályú klubról, és annak ambiciózus tulajdonosáról az újvidéki focilegenda, Árok Ferenc addig duruzsolt Orbán fülébe, hogy az beleállt az ötletbe. Az akadémiát szeptember végén adta át a miniszterelnök, a beruházás a stadionépítéssel folytatódik. Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy

pontosan mire költik a 4,5 milliárdos magyar költségvetési támogatást a Vajdaságban, de tételes lista helyett mindenki hárított.

  • Az MLSZ szerint ők nem adhatják ki az iratokat, mert csak közvetítők.
  • A támogatás bonyolítója és ellenőrzője a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. nem válaszolt érdemben a megkeresésre.
  • A topolyai klub mivel magántulajdonú jogi személy, elhárította az adatok kiadását.

Az Átlátszó megjegyzi: a topolyai 4,5 milliárd a legnagyobb összeg a kormány határon túli focitámogatásai közt. A szlovéniai Lendva 1,3 milliárd, a horvátországi Eszék 2 milliárd, a szlovákiai Dunaszerdahely és Révkomárom összesen 2,2 milliárd, az ukrajnai Munkács 2,6 milliárd, a romániai Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy pedig összesen 3,5 milliárd forintot kapott 2016 és 2017 közt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.