Több helyen 10 cm-rel dőlt meg az alacsony vízállási rekord a Dunán

természet
2018 október 18., 17:27
comments 174

Nem 1-2 centiméterrel, hanem 10 centiméterrel dőlt meg több helyen, köztük Budapesten is az alacsony vízállási rekord a Dunán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1-en.

Siklós Gabriella elmondta: Budapestnél eddig 51 cm volt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, amit 1947. november 6-án regisztráltak. Szerdán 41 centiméter volt a vízszint.

Alacsony vízállás Budapesten, a Margit híd lábánál.
photo_camera Alacsony vízállás Budapesten, a Margit híd lábánál. Fotó: Botos Tamás/444

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Így a negatív rekordok térképe teljesen átrajzolódott, mostantól mindenhol 2018-as adat szerepel.

Az OVF szóvivője elmondta, hogy a közölt adatok relatív vízállást jelentenek. Az 1800-as években egy hasonlóan kisvizes vízállásnál döntöttek a szakemberek arról, hogy a vízszintet mérni kell. Ahol akkor állt a víz, ott határozták meg a 0 pontot. Így fordulhat elő most, hogy több helyen mínuszban vannak a vízállások.

Siklós Gabriella kitért arra is, hogy a hajózásnál 2,5 méter az ideális gázlómélység. Most ez 1,5-1,7 méter körül van, ezért kihelyeztek segítő bójákat, de éjszakára a hajózási hatóság hajózási zárlatot rendelt el a teherhajóknak.

Az OVF szóvivője a várható csapadékról azt mondta: az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. Minden más folyónál a külföldi vízgyűjtő-területen lehullott csapadék a fontos. A Duna jelentős részvízgyűjtőin (Inn, Traun, Enns) jövő kedden, szerdán 20-25 mm-nyi eső várható, amiatt a jövő hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát – mondta Siklós. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.