A fekete ételek veszélyeire figyelmeztetnek

gasztronómia
2018 október 19., 16:30
comments 127

Új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, írja az MTI. A hatóság szerint nemcsak a gyógyszerszedő betegekre, de még az egészséges fogyasztókra nézve is kockázatos az aktív szénnel színezett élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása.

photo_camera Fotó: Michel Houet/BELGA/AFP

Az aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is, írják. Ennek eredménye a gyógyszert szedőknél annak hatásfokának csökkenése, míg az egészséges embereknél hiányállapotot idézhet elő a fekete ételek hosszútávú fogyasztása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.