A rendőrség szerint nem is kell mindig háromszor figyelmeztetniük a hajléktalanokat, mielőtt beviszik és bíróság elé állítják őket

bűnügy
2018 október 19., 9:54
comments 270

Szerdán írtuk meg, hogy egy gödöllői mérnök volt az első hajléktalan, akit az új törvények alapján bíróság elé állítottak Magyarországon. A férfi ügyvédje, Varga Zoltán szerint a bíróságon nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, ami azért fontos, mert az új törvény szerint csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök.

A rendőrség ezután levelet küldött a 444-nek, amiben azt írják, hogy nem jár minden esetben a három figyelmeztetés az eljárás előtt, sőt szavaik szerint 

„A konkrét esetben (...) nem volt mellőzhető az eljárás megindítása, a rendőrségnek szabálysértési eljárást kellett indítania az elkövetővel szemben.”

Az „elkövető” hajléktalan ember ebben a „konkrét esetben” ugye azt követte el, hogy a gödöllői Kossuth Lajos utcában egy padon ült, itt érték tetten a rendőrök. A hatóság érvelése szerint pedig azért kellett mindenképpen megindítani ellene az eljárást, még ha korábban nem is kapott figyelmeztetést, mert

„azzal szemben nem mellőzhető az eljárás megindítása, aki az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályait megsértve a rendőr felszólítására nem hagyja el az elkövetés helyszínét, illetve nem fogadja el a neki felajánlott segítséget.”

A gödöllői férfi azt mondta a rendőröknek, hogy elmegy a Kossuth Lajos utcából, és a közeli Erzsébet parkban fog aludni, tehát az „elkövetés helyszínét” elhagyta volna. Ezzel szemben valóban nem akart hajléktalanszálóra menni, az ügyvédje szerint azért, mert ott rendszeresek a verekedések és lopások. Feltehetően ezt értelmezték úgy a gödöllői rendőrök, hogy a férfi „nem fogadja el a neki felajánlott segítséget”, és ezért vitték be azonnal, előzetes figyelmeztetések nélkül a korábban mérnökként dolgozó hajléktalant.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt