Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant az új törvény alapján

Őt azért ismerik Gödöllőn, vannak, akik visznek neki néha ételt, egyáltalán nem egy problémás személy. Korábban mérnökként dolgozott, de elvesztette a lakását. Nagyon rossz fizikai állapotban van

- így írta le a ma bíróság elé állított hajléktalan férfit Varga Zoltán ügyvéd, aki a kirendelt védője volt az ügyben.

A férfit tegnap kora este "érték tetten" a rendőrök, amint a gödöllői Kossuth Lajos utcában egy padon ült.

A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy hajléktalan életmódot folytat, ezt nem is tagadta, majd miután a férfi közölte velük, hogy nem akar hajléktalanszállóra menni, hanem inkább a közeli Erzsébet parkban aludna, bevitték a rendőrkapitányságra, szabálysértési őrizetbe helyezték, ahonnan ma bilincsben a Gödöllői Járásbíróságra szállították.

Varga Zoltán ügyvéd a 444-nek azt mondta, a férfi a bíróság előtt próbálta megindokolni, hogy miért nem akar hajléktalanszállóra menni, például mert ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is.

A gyorsított szabálysértési eljárásban a rendőrség 30 napos elzárást kért a hajléktalanra, de az eljáró bírósági titkár (szabálysértési ügyekben bírónak készülő bírósági titkárok döntenek) csak figyelmeztetésben részesítette a hajléktalan férfit, amit minden fél elfogadott, így nem volt fellebbezés. A férfinak 20 ezer forint szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie. A holmijait átmenetileg ugyan elvették a rendőrök, de azt ma a tárgyalás végén visszakapta.

A bíróság előtt ezt ígérte, hogy igyekszik majd a jövőben barátinál meghúzni magát, és ha ez nem sikerül, akkor fenntartásai ellenére is bemegy a hajléktalanszállóra.

Varga Zoltán ügyvéd szerint az eljárásban nem derült ki egyértelműen, hogy a rendőrök mikor figyelmeztették volna a férfit, az új törvény szerint ugyanis csak akkor indítható eljárás hajléktalanság miatt, ha 90 napon belül 3 alkalommal figyelmeztetnek valakit ezért a rendőrök. A törvény hatályba lépésének első napján, október 15-én hétfőn 27 ilyen figyelmeztetést tettek a rendőrök.

Az új jogszabályok szerint Magyarországon szabálysértésnek számít a hajléktalanság, egészen pontosan az életvitelszerűen közterületen tartózkodni. Aki a szabályokat megszegi, azt közérdekű munkára de elzárásra is ítélhetik. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a hatóságok megsemmisítsék az eljárás alá kerülő hajléktalanok ingóságait, amiért az állam nem fizet kárpótlást.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.