“Azt már megnézte bárki, bármikor, hogy ezek a szállók milyenek?”

Október 15-től szabálysértésnek számít, ha valaki az utcán él. A hajléktalan emberek akár börtönbe is kerülhetnek, az ingóságaikat is megsemmisíthetik.

A Menhely Alapítvány 1989 óta működik, többek között utcai gondozó szolgálatot végeznek. Étellel, ruhával és információkkal segítik a hajléktalan embereket, figyelemmel kísérik az egészségi állapotukat, de a legfontosabb, hogy eközben kialakítanak velük egy bizalmi kapcsolatot. Sok hajléktalan ember épp azért nem veszi igénybe az elméletileg számára fenntartott szolgáltatásokat, mert korábban rossz tapasztalatokat szerzett, csalódott az ellátórendszerben. Számukra az utcai szociális munkás az egyetlen, akin keresztül mégis kapcsolódhatnak az ellátásokhoz.

A kormány szerint minden fedél nélkülinek jutna hely szállókban és melegedőkben. Sok intézményben viszont rosszak a körülmények, nem tudnak mindenkinek megfelelő szolgáltatást nyújtani, nehéz a párok, mozgássérültek, kutyások, mentális betegségekkel vagy szenvedélyekkel kűzdők elhelyezése.

A szociális munkások szerint az új szabályozás nem a hajléktalan emberek érdekeit szolgálja, a problémákat nem megoldja, csak eldugottabb területekre tolja ki.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó