“Azt már megnézte bárki, bármikor, hogy ezek a szállók milyenek?”

Több 444 videó?
Szeretném

Október 15-től szabálysértésnek számít, ha valaki az utcán él. A hajléktalan emberek akár börtönbe is kerülhetnek, az ingóságaikat is megsemmisíthetik.

A Menhely Alapítvány 1989 óta működik, többek között utcai gondozó szolgálatot végeznek. Étellel, ruhával és információkkal segítik a hajléktalan embereket, figyelemmel kísérik az egészségi állapotukat, de a legfontosabb, hogy eközben kialakítanak velük egy bizalmi kapcsolatot. Sok hajléktalan ember épp azért nem veszi igénybe az elméletileg számára fenntartott szolgáltatásokat, mert korábban rossz tapasztalatokat szerzett, csalódott az ellátórendszerben. Számukra az utcai szociális munkás az egyetlen, akin keresztül mégis kapcsolódhatnak az ellátásokhoz.

A kormány szerint minden fedél nélkülinek jutna hely szállókban és melegedőkben. Sok intézményben viszont rosszak a körülmények, nem tudnak mindenkinek megfelelő szolgáltatást nyújtani, nehéz a párok, mozgássérültek, kutyások, mentális betegségekkel vagy szenvedélyekkel kűzdők elhelyezése.

A szociális munkások szerint az új szabályozás nem a hajléktalan emberek érdekeit szolgálja, a problémákat nem megoldja, csak eldugottabb területekre tolja ki.