Ellopták az iratait, ezért csak az aluljáróban tudott aludni egy hajléktalan, így is őrizetbe vették

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Pénteken napközben több hajléktalan szabálysértési ügyét is tárgyalja a Fővárosi Törvényszék. Az új hajléktalantövény értelmében az életvitelszerűen az utcán tartózkodó embereket a rendőrség három alkalommal figyelmezteti, negyedszerre viszont szabálysértési eljárást kell ellenük indítani.

A hvg.hu tudósítása szerint egy férfit a Nyugati térről vittek be a rendőrök szerdán, péntek délben kezdte a bírság tárgyalni az ügyét. A férfit távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatták meg, nem hozták át a Gyorskocsi utcából.

Fotó: Horváth Bence

A férfit október 17-én éjszaka figyelmeztették negyedjére, egy kartonlapon fekve, a ruháiba takarózva találták. A rendőrségi feljelentés szerint a férfi hónapok óta az aluljáróban éjszakázott.

A hajléktalan ember a bíróságon azzal érvelt, hogy ellopták az iratait, köztük a tüdőszűrésen készült papírját, ha azok meglennének, bemenne a szállóra (a hajléktalanszállók egy része megköveteli a hajléktalan emberektől, hogy mutassák be az orvosi papírjukat). Másfél hónappal ezelőttig még a Dankó utcai szálláson aludt.

A bíró megkérdezte, miért volt az aluljáróban, mire azt mondta, "mert fáradt voltam."

A bíró és a kirendelt védő is rákérdezett arra, iszik-e, mire a férfi bevallotta, hogy alkoholista.

A rendőrség azt javasolta, alacsony óraszámú közérdekű munkát szabjanak ki rá. A védő azzal érvelt, férfi nem öncélúan, hanem a hajléktalanellátás adminisztrációs problémái miatt aludt köztéren. Az alkoholizmusa miatt szintén nehéz az ellátást igénybe vennie. Ezért szerinte szükségtelen büntetést kiszabni.

A férfi utolsó szó jogán azt mondta, elintézi a papírjait, utána bemegy szállóra.

A bíróság végül figyelmeztetésben részesítette a férfit, és kötelezte arra, hogy a kirendelt védő díját, 6300 forintot kifizesse. A rendőrség és a férfi is elfogadta az ítéletet, így az jogerős.