Ellopták az iratait, ezért csak az aluljáróban tudott aludni egy hajléktalan, így is őrizetbe vették

2018 október 19., péntek 11:29
243

Pénteken napközben több hajléktalan szabálysértési ügyét is tárgyalja a Fővárosi Törvényszék. Az új hajléktalantövény értelmében az életvitelszerűen az utcán tartózkodó embereket a rendőrség három alkalommal figyelmezteti, negyedszerre viszont szabálysértési eljárást kell ellenük indítani.

A hvg.hu tudósítása szerint egy férfit a Nyugati térről vittek be a rendőrök szerdán, péntek délben kezdte a bírság tárgyalni az ügyét. A férfit távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatták meg, nem hozták át a Gyorskocsi utcából.

Fotó: Horváth Bence

A férfit október 17-én éjszaka figyelmeztették negyedjére, egy kartonlapon fekve, a ruháiba takarózva találták. A rendőrségi feljelentés szerint a férfi hónapok óta az aluljáróban éjszakázott.

A hajléktalan ember a bíróságon azzal érvelt, hogy ellopták az iratait, köztük a tüdőszűrésen készült papírját, ha azok meglennének, bemenne a szállóra (a hajléktalanszállók egy része megköveteli a hajléktalan emberektől, hogy mutassák be az orvosi papírjukat). Másfél hónappal ezelőttig még a Dankó utcai szálláson aludt.

A bíró megkérdezte, miért volt az aluljáróban, mire azt mondta, "mert fáradt voltam."

A bíró és a kirendelt védő is rákérdezett arra, iszik-e, mire a férfi bevallotta, hogy alkoholista.

A rendőrség azt javasolta, alacsony óraszámú közérdekű munkát szabjanak ki rá. A védő azzal érvelt, férfi nem öncélúan, hanem a hajléktalanellátás adminisztrációs problémái miatt aludt köztéren. Az alkoholizmusa miatt szintén nehéz az ellátást igénybe vennie. Ezért szerinte szükségtelen büntetést kiszabni.

A férfi utolsó szó jogán azt mondta, elintézi a papírjait, utána bemegy szállóra.

A bíróság végül figyelmeztetésben részesítette a férfit, és kötelezte arra, hogy a kirendelt védő díját, 6300 forintot kifizesse. A rendőrség és a férfi is elfogadta az ítéletet, így az jogerős.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt