Hét évre ítélték a Buda-Cash botrány vádlottjait sikkasztás miatt

gazdaság
2018 október 19., 09:33
comments 83

Elítélte a Buda-Cash botrány vádlottjait a Fővárosi Törvényszék, a vádlottak egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetést kaptak - írja az Index. Az öt vádlottat Varga Pétert, Pintér Zoltánt, Tölgyesi Pétert, Gyarmati Jánost és Pál Gyulát folytatólagosan elkövetett sikkasztás büntette miatt találta bűnösnek a bíróság, Pintért felbujtóként, Tölgyesit, Gyarmatit és Pált bűnsegédként. 

A vádlottakat vagyonelkobzásra ítélték, cégeket, telkeket koboznak el, és fejenként több mint 700 ezer forint perköltség megfizetésére is kötelezte őket a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A Buda-Cash engedélyét 2015 február 24-én függesztette fel az MNB, miután kiderült, hogy körülbelül 100 milliárd forint eltűnt az értékpapírokkal foglalkozó cégtől.

A vádirat szerint Varga Péter és társai a brókerház működtetése során 2007-től kezdődően olyan bűnszervezetet hoztak létre, amelynek keretében az ügyfelek befektetéseivel, értékpapírjaival részben sajátjukként rendelkeztek, részben pedig eltulajdonították azokat. A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, csalás és 8 más bűncselekmény miatt emelt vádat.

A G7 tudósítása szerint az ügyészség által megállapított kárból 40 milliárd forint a Buda-Cash brókercég ügyfelei pénzének eltulajdonítása volt, 66 milliárd pedig DRB bankcsoport számláinak kifosztásából jött össze, közel tízmilliárdot pedig offshore számlára utaltak.

A G7 az ítélet indoklásából külön kiemelte, hogy a felügyeleti szervek (2013-ig a PSZÁF, majd az MNB) előtt ismert volt a Buda-Cash és az általuk felvásárolt takarékszövetkezetek áttekinthetetlen tulajdonosi szerkezete és a sok kereszttulajdonlás.

Miért nem derült ki, hogy a Buda-Cashnél két évtizeden keresztül hiány volt? Azért, mert ez a felügyeleti jelentésből nem derült ki - mondta a bíró.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.