Nem tudja értelmezni a tankerület a reménytelen helyzet miatt felmondott iskolaigazgató panaszait

A rendszer teljes csődjére, a pedagógusok reménytelen helyzetére és a diákokra nehezedő terhekre hivatkozva beadta lemondását a budapesti Farkasréti Általános Iskola intézményvezetője, Fazekas László. A tankerületnek írt levelét segélykiáltásként nyilvánosságra hozta. Az igazgató ebben többek közt azt írta, hogy

  • hiába szervezték át, forráshiányosan és rosszul működik a KLIK tankerületi központja, 
  • példaként hozta, hogy helyi szinten sem tudott megvalósulni az együttműködés az iskolai
    vezetés, a Dél-Budai Tankerületi Központ és az Újbuda Önkormányzata és gazdasági társaságai között;
  • a pedagógusok munkaterhelése lehetetlenné teszi az eredményes munkát.

Egy nappal Fazekas nyilvános levele után, péntek délután közleményben reagált rá a Dél-Budai Tankerületi Központ. Kijelentik:

"nem tudjuk értelmezni azokat a kijelentéseket sem, hogy folyamatosan nő a pedagógusok terhelése az iskolában, ugyanis az intézménytől kapott adatok alapján az idei tanévben nem csökkent a pedagógusok száma, miközben csökkent a diákoké. Az egész iskolában összesen 7 túlóra van."

A Központ szerint az igazgató állításával szemben a minőségi oktatás feltételei adottak a Farkasréti Általános Iskolában. Példaként hozzák, hogy

engedélyezték a kis létszámú osztályok fenntartását annak ellenére, hogy például a tavalyi hatodik évfolyamból 28 tanuló választott másik iskolát magának, ennek következtében a jelenlegi 7. évfolyamon 14-17 fős osztályok vannak. 

Majd cinikusan hozzáteszik:

"sajnálatosnak tartjuk, hogy az iskola igazgatója úgy érzi, számára túl nagy feladatot jelent az intézmény vezetése annak ellenére, hogy a fenntartó támogatja őt."

Az iskola finanszírozása is rendben van a tankerület szerint. Azzal büszkélkedve, hogy 

"bár korábban több tízmilliós korszerűsítési, karbantartási beruházást végzett el, ezek között nem tervezett kiadásként szerepelt az intézmény kazánjának cseréje is 24 millió forint értékben."