Pont összejött a kétharmad a parlamentben, megváltoztatja nevét Macedónia

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Pénteken pont összejött a kétharmad, a szkopjei 120 fős parlamentből 80 képviselő támogatta az ország névváltoztatását célzó alkotmánymódosítást, írja a Reuters. Azzal, hogy

Macedónia Észak-Macedóniára változtatja nevét, feloldja a Görögországgal 27 éve húzódó vitát.

A két ország megállapodásának értelmében a névcsere után Athén nem blokkolja tovább a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozási kérelmeket. 

Az ellenzék egész héten arról vitatkozott, hogy mivel érvénytelen lett a szeptember 30-i névszavazás, nem fog az alkotmánymódosítás mellett szavazni. Sőt, a VMRO-DPMNE azonnali szavazást követelt. A szükséges 80 szavazat helyett a kormányzó baloldal csak 71-et tudhatott magáénak, a pénteki záróvoksoláshoz szüksége volt még 9 jobboldali igenre. Zoran Zaev kormányfő korábban azt ígérte, hogy ha elbukik a módosítás, akkor lemond, és új választásokat írnak ki.

A teljes alkotmánymódosítás még igényel parlamenti szavazásokat, az eljárást legkésőbb januárig kell lezárni. 

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.