Pont összejött a kétharmad a parlamentben, megváltoztatja nevét Macedónia

Pénteken pont összejött a kétharmad, a szkopjei 120 fős parlamentből 80 képviselő támogatta az ország névváltoztatását célzó alkotmánymódosítást, írja a Reuters. Azzal, hogy

Macedónia Észak-Macedóniára változtatja nevét, feloldja a Görögországgal 27 éve húzódó vitát.

A két ország megállapodásának értelmében a névcsere után Athén nem blokkolja tovább a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozási kérelmeket. 

Az ellenzék egész héten arról vitatkozott, hogy mivel érvénytelen lett a szeptember 30-i névszavazás, nem fog az alkotmánymódosítás mellett szavazni. Sőt, a VMRO-DPMNE azonnali szavazást követelt. A szükséges 80 szavazat helyett a kormányzó baloldal csak 71-et tudhatott magáénak, a pénteki záróvoksoláshoz szüksége volt még 9 jobboldali igenre. Zoran Zaev kormányfő korábban azt ígérte, hogy ha elbukik a módosítás, akkor lemond, és új választásokat írnak ki.

A teljes alkotmánymódosítás még igényel parlamenti szavazásokat, az eljárást legkésőbb januárig kell lezárni. 

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.