Pont összejött a kétharmad a parlamentben, megváltoztatja nevét Macedónia

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Pénteken pont összejött a kétharmad, a szkopjei 120 fős parlamentből 80 képviselő támogatta az ország névváltoztatását célzó alkotmánymódosítást, írja a Reuters. Azzal, hogy

Macedónia Észak-Macedóniára változtatja nevét, feloldja a Görögországgal 27 éve húzódó vitát.

A két ország megállapodásának értelmében a névcsere után Athén nem blokkolja tovább a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozási kérelmeket. 

Az ellenzék egész héten arról vitatkozott, hogy mivel érvénytelen lett a szeptember 30-i névszavazás, nem fog az alkotmánymódosítás mellett szavazni. Sőt, a VMRO-DPMNE azonnali szavazást követelt. A szükséges 80 szavazat helyett a kormányzó baloldal csak 71-et tudhatott magáénak, a pénteki záróvoksoláshoz szüksége volt még 9 jobboldali igenre. Zoran Zaev kormányfő korábban azt ígérte, hogy ha elbukik a módosítás, akkor lemond, és új választásokat írnak ki.

A teljes alkotmánymódosítás még igényel parlamenti szavazásokat, az eljárást legkésőbb januárig kell lezárni. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.