Ferenc pápa lehet, hogy Észak-Koreába látogat

külföld
2018 október 20., 10:21
comments 63

Mun Dzsein dél-koreai elnök tolmácsolta Észak-Korea meghívását Ferenc pápának csütörtökön a Vatikánban - közölte az elnök szóvivője kettejük vatikáni találkozója után.

Mun és Ferenc pápa
photo_camera Mun és Ferenc pápa Fotó: ALESSANDRO DI MEO/AFP

A szóvivő kijelentette, Ferenc pápa lehetségesnek nevezte látogatását Phenjanba, de hangsúlyozta, hogy választ akkor ad a meghívásra, ha ezt Észak-Korea hivatalosan is továbbítja számára. Ha ez megtörténik, akkor állítják majd össze, hogy milyen feltételekhez kössék az utazást. 

Ferenc pápa és Mun Dzsein majdnem egy órán keresztül egyeztetett egymással.
Katolikus egyházfő még nem járt Észak-Koreában. Korábban II. János Pál kapott hasonló meghívást, de a lengyel pápa a látogatást ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Phenjan engedélyezze katolikus papok szolgálatát az országban. 

A Kim Dzsongun vezette Észak-Korában 800 és 3 ezer közöttire teszik a katolikusok számát. 

Kim Dzsongun szeptemberben Phenjanban tartott látogatása során kérte meg a dél-koreai elnököt, hogy tolmácsolja a meghívást Ferenc pápának. Elemzők szerint az észak-koreai meghívást a Vatikán és Kína között szeptemberben született megállapodás mozdíthatta elő, amellyel a Szentszék elismerte a Peking által kinevezett katolikus papok szolgálatát. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.