Moszkvában idén nem engedélyezték a sztálini terror áldozatainak szánt megemlékezést

A moszkvai városi hatóságok nem engedélyezték azt az éves rendezvényt, amely a sztálini terror áldozataira emlékezett volna meg. Erről az egyik legismertebb orosz emberi jogi szervezet, az Emlékezet adott ki tájékoztatást. 

A szervezet az elmúlt tizenegy évben egy 12 órás megemlékezést tartott a Lubjanka téren, az Állami Politikai Igazgatóság egykori épülete előtt. Ezeken a rendezvényeken több százan olvasták fel azoknak az embereknek a nevét, akik a Sztálin által elrendelt tömeggyilkosságok és tisztogatások áldozatai voltak. Történészek becslése szerint mintegy egymillió embert lehetett a sztálini terror áldozata a harmincas években. 

A szervezet megemlékezése 2016-banFotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Idén viszont nem kaptak engedélyt a Nevek visszatérése névre keresztelt rendezvény megtartására. Erről 10 nappal a rendezvény előtt küldött ki értesítést a moszkvai önkormányzat. Pedig állításuk szerint korábban ígéretet kaptak a városvezetéstől arra, hogy a közelben zajló építési munkálatok sem jelenthetnek majd akadályt a rendezvény megtartása előtt. 

Az Emlékezet elmondása szerint egy alternatív helyszínt kínáltak fel nekik: egy olyan emlékműnél, amit tavaly Vlagyimir Putyin adott át, de ezt elfogadhatatlannak tartották. Az alapvetően a sztálini terror áldozatait kutató civil szervezet ugyanis rendszeresen felszólal a jelenlegi jogtiprások ellen is Oroszországban, 2016-ban pedig a civilellenes törvények következtében a hatóságok külföldi ügynöknek bélyegezték meg őket. (AFP)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.