A hálapénzt elutasító orvosok is tiltakoznak a hajléktalanok hatósági csesztetése ellen

POLITIKA
2018 október 24., 4:36
comments 53

Ügyvédek és bírák után most orvosok álltak ki a hajléktalanok mellett a hajléktalanság kriminalizálása után. az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, amely a hálapénz-kérdés után a kórházi fertőzések, illetve annak megelőzése ügyét is a köztudatba emelte, a Facebookon közzétett levélben állt ki a hajléktalanok mellett, a hajléktalanság büntetése ellen.

"Orvosként és felelős értelmiségiként úgy érezzük, hogy meg kell szólalnunk hajléktalan honfitársaink érdekében. A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni" - írták.

Az orvosok szerint a hajléktalanság problémájára "csak a szociális és egészségügyi ágazat egységes, átgondolt, forrásokat is hozzárendelő együttműködése jelenthet európai, méltó megoldást". Ezzel szemben az új törvény valójában "csak eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz" -írják.

A hatóságoktól azt kérték, hogy biztosítsák a hajléktalanok számára az őket megillető jogi képviseletet és orvosi ellátást, a kormányt pedig arra, hogy "amennyiben a hajléktalanság problémájának valós és emberi megoldására törekszik", akkor kezdeményezzen párbeszédet a szakmai szervezetekkel.

Levelüket cikkünk publikálásakor már több mint négyszázan írták alá. (Via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt