Már több mint 1600 aláírás gyűlt össze a hajléktalanok elleni törvény miatti ügyvédi tiltakozáson

Tbg
bűnügy
2018 október 22., 16:11

Hétfőn délután 17 óráig több mint 1600 aláírás gyűlt össze azon az online petíción, amely arra szólítja fel a magyar bírókat, hogy valamilyen formában fejezzék ki tiltakozásukat a hajléktalantörvény miatt, amely bűncselekménnyé nyilvánította a közterületek "életvitelszerű használatát".

A  petíciót Ésik Sándor kezdeményezte, aki 2016-ban feljelentette Csepel két alpolgármesterét rémhírtejesztésért: a politikusok azzal ijesztgettek, hogy illegális migránsokat költöztetnek az önkormányzati lakásokba, ha életbe lép a kötelező kvótáról szóló EU-s szabály.

A törvény alapján már több hajléktalan ellen indult gyorsított eljárás, több mint 100-at figyelmeztésben részesítettek a hatóságok. Az egyik tárgyaláson, amelyről a 444 is beszámolt, egy élettársa halála miatt 6 nap hajléktalan asszonyt ítélt el a bíró úgy, hogy a nő egy tévén keresztül követhette saját tárgyalását.

A petíció szövege szerint „a bíróság lehet bátor és mondhatja maga, hogy a cselekmény márpedig nem veszélyes a társadalomra. Vagy lehet formális és felfüggesztheti az eljárást és az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyet. (...) Azt látjuk ugyanis, hogy a bíróság nemhogy nem észleli, hogy ártatlan embert ítél el, hanem azt az alapvető, minden ügyben, minden bírót kötelező szabályt sem sikerül megtartania, hogy a vádlottat nem alázzuk meg.”

Az RTL Klub hétfőn megszólaltatta Ésik Sándor kezdeményezőt is, aki elmondta, a hajléktalanság egy állapot, nem bűn. A műsorban megszólalt Kadlót Erzsébet ügyvéd, volt büntetőbíró, aki elmondta, a bíróságoknak nem kell vakon követnie a törvényhozó szándékát, ha úgy találja, hogy a törvény sérti az alapjogot.

A petíció aláírása mellé többen megjegyzést is fűztek. Vannak ügyvédek, közjogászok, joghallgatók és egyszerűen olyanok is, akik csak nem értenek egyet a kormány legújabb húzásával.

„Aláírom, mert jogász hallgatóként nem szeretnék egy olyan rendszerben működni majd, ahol a legrászorultabbakat közösíti ki a jog!”

„Aláírom, mert a kormány csak szaporítja a kilakoltatásokkal a hajléktalanokat!”

„Jogászként, ügyvédként, jogvédőként, Apaként, Emberként tűrhetetlennek tartom, ami itt történt. A nyomort is, amelyet el kell tűrni a szemünknek nap mint nap, ha a szerencsétleneket nézzük, de hogy ezt pönalizálni is kell, minden határon túl megy!”

„Nyugdíjas ügyvédként írom alá, mert tűrhetetlen, hogy a jogot egy törpe kisebbség saját céljai megvalósításának eszközévé tegye. Így ez már nem jog, és ahol nincs jog, ott önkény van. Tíltakozom az önkény ellen, és tíltakozom az ellen, hogy egy olyan országban éljek, ahol az állampolgárok egy vagy több csoportját ellenségként, bűnözőként kezeljék.”

„Aláírom, mert aljas a törvény. Bízom benne, hogy az igazságszolgáltatás és a rendvédelem egyre több szereplője is így gondolja, és csatlakozik az aláírókhoz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.