Gigabüntetést kapott Olaszországban az Apple és a Samsung, amiért frissítésekkel szándékosan lassítják a régi telefonokat

TECH
2018 október 24., 20:28
comments 253
photo_camera Fotó: JOSH EDELSON

Január óta párhuzamosan folytatott vizsgálatot az olasz versenyhivatal (AGCM) az Apple és a Samsung ellen, miután felmerült a gyanú, hogy mind az amerikai, mind a koreai techcég szándékosan lassítja le ügyfeleik okostelefonjait a különböző szoftverfrissítéseken keresztül.

A versenyhivatal közel 10 hónap vizsgálat után kimondta, hogy a két cég több ponton is megsértette a fogyasztóvédelmi szabályokat és ezért súlyos büntetéseket szabott ki mind az Apple-re, mind a Samsungra.

Az AGCM 5 millió euróra büntette az Apple-t azokért a műszaki zavarokért, amiket az iPhone 6 userek kellett elszenvedjenek az iPhone 7-re optimalizált iOS 10 operációs rendszer telepítése során. Az új iOS túl nagy energiaigényeket támasztott a 6-os iPhone-ok számára, de erről a cég elfelejtette tájékoztatni a felhasználóknak, aminek folytán a készülékek gyakran elszálltak. 

A javított verzió kiadása után aztán arról feledkeztek el szólni a usereknek, hogy az így is lelassítja majd a régi telefonok processzorát - mert ez az ára annak, hogy legalább ne szálljon el a telefon. További 5 milliós büntetést kapott az Apple, amiért nem tájékoztatták a fogyasztókat az akkumulátorok várható élettartamáról és egyéb műszaki adatairól. 

A Samsung se járt jobban: a koreai techcég szintén 5 millió eurós büntetést kell befizessen, miután nem tájékoztatta ügyfeleit, hogy a Galaxy Note 7-re szánt Android Marshmallow 6.0.1 update megrogyasztja a Note 4-es telefonokat, pedig a cég azok esetében is felajánlotta a telepítést. Rengeteg ügyfélnek kellett ráköltenie emiatt a telefonra, ami az esetek többségében ekkor már túl volt a két évre szóló garanciális határidőn. 

A jelentések szerint egyértelmű, hogy a két cég szándékosan terhelte és lassította le a régi modelleket, hogy rábírja ügyfeleit az új modellek vásárlására.

 (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.