Húsz év alatt duplájára nőhet a légi utasforgalom

utazás
2018 október 24., 15:30
comments 182

Repülő hagyja el épp a berlini Tegel repteret
photo_camera Repülő hagyja el épp a berlini Tegel repteret Fotó: Arne Immanuel Bänsch/dpa Picture-Alliance/AFP

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kalkulációja szerint 2037-re megkétszereződhet a jelenlegi nemzetközi légi utasforgalom. 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 4 milliárd helyett több mint 8 milliárdan fog repülővel utazni évente legalább egyszer - többen mint ahányan ma a Földön összesen élnek. 

Az elemzés szerint éves szinten 3,5 százalékkal nő majd az utasforgalom a következő két évtizedben. Az MTI szemléje szerint ez a szám 1 százalékkal alacsonyabb, mint amit két évvel ezelőtt prognosztizált a Montrealban székelő szervezet. A csökkenés oka az, hogy az IATA a világ több pontján is protekcionista politikával és a globalizmus enyhe lassulásával számol. 

Legnagyobb bővülés értelemszerűen Ázsiában lesz. 2024-re Kína lesz a világ legnagyobb légiközlekedési piaca 1,6 milliárd utassal, leszorítjv a második helyre az Egyesült Államokat, ahol a vizsgált időszak végére, 2037-re 1,3 milliárd utas lehet.

A légiközlekedés ma 65 millió embernek ad munkát, ez a szám húsz év alatt alighanem másfélszeresére nő majd, ugyanakkor ezzel párhuzamosan alighanem súlyosbodnak az ezzel járó negatív környezeti hatások is.    

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.