Húsz év alatt duplájára nőhet a légi utasforgalom

2018 október 24., szerda 15:30
185

Repülő hagyja el épp a berlini Tegel repteret Fotó: Arne Immanuel Bänsch/dpa Picture-Alliance/AFP

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kalkulációja szerint 2037-re megkétszereződhet a jelenlegi nemzetközi légi utasforgalom. 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 4 milliárd helyett több mint 8 milliárdan fog repülővel utazni évente legalább egyszer - többen mint ahányan ma a Földön összesen élnek. 

Az elemzés szerint éves szinten 3,5 százalékkal nő majd az utasforgalom a következő két évtizedben. Az MTI szemléje szerint ez a szám 1 százalékkal alacsonyabb, mint amit két évvel ezelőtt prognosztizált a Montrealban székelő szervezet. A csökkenés oka az, hogy az IATA a világ több pontján is protekcionista politikával és a globalizmus enyhe lassulásával számol. 

Legnagyobb bővülés értelemszerűen Ázsiában lesz. 2024-re Kína lesz a világ legnagyobb légiközlekedési piaca 1,6 milliárd utassal, leszorítjv a második helyre az Egyesült Államokat, ahol a vizsgált időszak végére, 2037-re 1,3 milliárd utas lehet.

A légiközlekedés ma 65 millió embernek ad munkát, ez a szám húsz év alatt alighanem másfélszeresére nő majd, ugyanakkor ezzel párhuzamosan alighanem súlyosbodnak az ezzel járó negatív környezeti hatások is.    

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt