Húsz év alatt duplájára nőhet a légi utasforgalom

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Repülő hagyja el épp a berlini Tegel repteretFotó: Arne Immanuel Bänsch/dpa Picture-Alliance/AFP

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kalkulációja szerint 2037-re megkétszereződhet a jelenlegi nemzetközi légi utasforgalom. 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 4 milliárd helyett több mint 8 milliárdan fog repülővel utazni évente legalább egyszer - többen mint ahányan ma a Földön összesen élnek. 

Az elemzés szerint éves szinten 3,5 százalékkal nő majd az utasforgalom a következő két évtizedben. Az MTI szemléje szerint ez a szám 1 százalékkal alacsonyabb, mint amit két évvel ezelőtt prognosztizált a Montrealban székelő szervezet. A csökkenés oka az, hogy az IATA a világ több pontján is protekcionista politikával és a globalizmus enyhe lassulásával számol. 

Legnagyobb bővülés értelemszerűen Ázsiában lesz. 2024-re Kína lesz a világ legnagyobb légiközlekedési piaca 1,6 milliárd utassal, leszorítjv a második helyre az Egyesült Államokat, ahol a vizsgált időszak végére, 2037-re 1,3 milliárd utas lehet.

A légiközlekedés ma 65 millió embernek ad munkát, ez a szám húsz év alatt alighanem másfélszeresére nő majd, ugyanakkor ezzel párhuzamosan alighanem súlyosbodnak az ezzel járó negatív környezeti hatások is.    

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.