Húsz év alatt duplájára nőhet a légi utasforgalom

Repülő hagyja el épp a berlini Tegel repteretFotó: Arne Immanuel Bänsch/dpa Picture-Alliance/AFP

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kalkulációja szerint 2037-re megkétszereződhet a jelenlegi nemzetközi légi utasforgalom. 

Szám szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 4 milliárd helyett több mint 8 milliárdan fog repülővel utazni évente legalább egyszer - többen mint ahányan ma a Földön összesen élnek. 

Az elemzés szerint éves szinten 3,5 százalékkal nő majd az utasforgalom a következő két évtizedben. Az MTI szemléje szerint ez a szám 1 százalékkal alacsonyabb, mint amit két évvel ezelőtt prognosztizált a Montrealban székelő szervezet. A csökkenés oka az, hogy az IATA a világ több pontján is protekcionista politikával és a globalizmus enyhe lassulásával számol. 

Legnagyobb bővülés értelemszerűen Ázsiában lesz. 2024-re Kína lesz a világ legnagyobb légiközlekedési piaca 1,6 milliárd utassal, leszorítjv a második helyre az Egyesült Államokat, ahol a vizsgált időszak végére, 2037-re 1,3 milliárd utas lehet.

A légiközlekedés ma 65 millió embernek ad munkát, ez a szám húsz év alatt alighanem másfélszeresére nő majd, ugyanakkor ezzel párhuzamosan alighanem súlyosbodnak az ezzel járó negatív környezeti hatások is.    

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.