Az amerikai nagykövet szerint még maradt egy apró esély arra, hogy megoldják a CEU ügyét

politika
2018 október 25., 12:40
comments 138

Bár David B. Cornstein amerikai nagykövet megérti, hogy a CEU már már nem akar ebben a bizonytalanságban működni, de még mindig van egy apró esély arra, hogy rendezzék az ügyet. Az CEU csütörtöki bejelentése után úgy fogalmazott:

„A CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.   Megértem a CEU álláspontját – a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében.  Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt.”

photo_camera  David B. Cornstein és Orbán Viktor Fotó: ATTILA_NEMETH

Az új nagykövet azzal többek között azzal a céllal érkezett idén júliusban Budapestre, hogy megoldja a CEU és a magyar kormány közötti feszültséget. Úgy gondolta, hogy célravezetőbb lesz, ha békülékenyebb hangnemet üt meg a kormánnyal, és nem kritizálja a politikáját. Szeptemberben Orbán Viktorral is tárgyalt a Parlamentben. 

Egyébként jelenleg a magyar kormány hivatalos álláspontja az egészről annyi, hogy blöff.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.