Győztek a berlini hipszterek, a Google nem épít innovációs inkubátort Kreuzbergben

külföld
2018 október 25., 08:17

Európa szójatej/pödrős bajusz/kézművessör-fővárosának, azaz Berlin Kreuzberg negyedének lakói komoly sikert értek el: két évnyi masszív tiltakozás után a Google ugyanis úgy döntött, hogy nem indítja el a negyedben új innovációs inkubátor-központját, ami a cég által felkarolt startupoknak adott volna otthont. 

A Google német szóvivője szerdán jelentette be, hogy a háromezer négyzetméteres irodaépületet végül két helyi humanitárius szervezetnek adják inkább tovább. 

A szóvivő ugyan nem tért ki rá, hogy a helyi ellenállás miatt változtak volna meg az amerikai vállalat tervei, de nehéz mást elképzelni: Kreuzberg lakói az elmúlt években egy sor tüntetést rendeztek, és a környéken elárasztották a falfirkák és a graffitik, melyek arról szóltak, hogy nem kérnek az amerikai cégből. 

A legjelentősebb kampányt, a Fuck Off Google névre keresztelt megmozdulást szervező csapat is sikerként értékelte szerdán a bejelentést. 

photo_camera Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A tiltakozóknak egy sor problémája volt a beruházással kapcsolatban: egyrészt az alapvetően balos helyi közeg eleve nem szívleli a megfigyelésekkel és adóelkerüléssel hírbe hozott amerikai óriáscéget, másrészt sokan Kreuzberg arculatát féltették egy ekkora cég megérkezésétől. Ez utóbbi aggodalom megfogalmazói némileg mondjuk elkéstek: Kreuzberg az elmúlt években nagyon durva tempóban dzsentrifkálódott, az egykori szakadt negyedben durván emelkedtek az ingatlanárak, nem véletlen, hogy helyette már más berlini negyedek kezdtek menők lenni az ilyesmire nyitott fiatalok körében. (Arról nem is beszélve, hogy egyre többen vannak, akik szerint eleve már Lipcse az új Berlin.)

Ebben persze az is jelentős szerepet játszik, hogy alig van hely ma a világon, ahol gyorsabban nőnének az ingatlanárak, mint Berlinben: 2016 és 2017 között 20,5 százalékos volt az emelkedés egy friss felmérés szerint, míg Kreuzbergben 71 százalékos. A német városokban ugyan léteznek különféle eszközök, melyek az albérletárak kordába tartását hivatottak szabályozni, de ezek nehezen tudják felvenni a versenyt azzal a ténnyel, hogy mára Berlin lett Európa egyik legélhetőbb városa, ahova a világ minden részéről áramlanak a fiatalok. (AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.