Portfolio: Jó irány a CSOK bővítése a kétgyerekesek felé, de valószínűleg nem lesz különösebb ösztönző hatása

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy a CSOK-ot bővítik a kétgyerekesek felé. A miniszter bejelentése szerint az egyszeri 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból még mindig nem kapnak a kétgyerekesek, a maximum 10 milliós kamattámogatott 3 százalékos hitelből viszont igen (háromgyerekeseknél a kamattámogatott limitet 15 millióra növelik).

A Portfolio kiszámolta, hogy a kedvezményes CSOK-os hitelek törlesztői havonta durván 10 ezer forinttal alacsonyabbak, mint a jelenleg a piacról elérhető forinthitelekéi. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen hitelkonstrukcióval évi kb. 120 ezer forintot nyerhet egy család.

Ez azonban a lap elemzése szerint várhatóan nem lesz elegendő ösztönző erő a második gyerek vállalására, már ha valaki csak a pénz alapján döntene erről. A hitel ugyanis az új ingatlanok vásárlása esetén vehető igénybe, így viszont a majd ezzel élő kétgyerekesek már várhatóan az új áfaszabályok mellett, 27 százalékos áfatartalommal vesznek majd lakást. Ez és a több településen egyébként is folyamatos és erős ingatlanár-emelkedés pedig valószínűleg elvesz annyit, hogy az évi 120 ezres nyereségből ne nagyon maradjon semmi.

Építkezni viszont talán jobban megéri, mert náluk megmarad az 5 millió forintig igénybe vehető áfa-visszatérítési támogatás. Az az anyag- és munkaerőköltségek további növekedésével viszont számolniuk kell.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.