Portfolio: Jó irány a CSOK bővítése a kétgyerekesek felé, de valószínűleg nem lesz különösebb ösztönző hatása

Több 444 videó?
Szeretném

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy a CSOK-ot bővítik a kétgyerekesek felé. A miniszter bejelentése szerint az egyszeri 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból még mindig nem kapnak a kétgyerekesek, a maximum 10 milliós kamattámogatott 3 százalékos hitelből viszont igen (háromgyerekeseknél a kamattámogatott limitet 15 millióra növelik).

A Portfolio kiszámolta, hogy a kedvezményes CSOK-os hitelek törlesztői havonta durván 10 ezer forinttal alacsonyabbak, mint a jelenleg a piacról elérhető forinthitelekéi. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen hitelkonstrukcióval évi kb. 120 ezer forintot nyerhet egy család.

Ez azonban a lap elemzése szerint várhatóan nem lesz elegendő ösztönző erő a második gyerek vállalására, már ha valaki csak a pénz alapján döntene erről. A hitel ugyanis az új ingatlanok vásárlása esetén vehető igénybe, így viszont a majd ezzel élő kétgyerekesek már várhatóan az új áfaszabályok mellett, 27 százalékos áfatartalommal vesznek majd lakást. Ez és a több településen egyébként is folyamatos és erős ingatlanár-emelkedés pedig valószínűleg elvesz annyit, hogy az évi 120 ezres nyereségből ne nagyon maradjon semmi.

Építkezni viszont talán jobban megéri, mert náluk megmarad az 5 millió forintig igénybe vehető áfa-visszatérítési támogatás. Az az anyag- és munkaerőköltségek további növekedésével viszont számolniuk kell.