Portfolio: Jó irány a CSOK bővítése a kétgyerekesek felé, de valószínűleg nem lesz különösebb ösztönző hatása

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy a CSOK-ot bővítik a kétgyerekesek felé. A miniszter bejelentése szerint az egyszeri 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból még mindig nem kapnak a kétgyerekesek, a maximum 10 milliós kamattámogatott 3 százalékos hitelből viszont igen (háromgyerekeseknél a kamattámogatott limitet 15 millióra növelik).

A Portfolio kiszámolta, hogy a kedvezményes CSOK-os hitelek törlesztői havonta durván 10 ezer forinttal alacsonyabbak, mint a jelenleg a piacról elérhető forinthitelekéi. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen hitelkonstrukcióval évi kb. 120 ezer forintot nyerhet egy család.

Ez azonban a lap elemzése szerint várhatóan nem lesz elegendő ösztönző erő a második gyerek vállalására, már ha valaki csak a pénz alapján döntene erről. A hitel ugyanis az új ingatlanok vásárlása esetén vehető igénybe, így viszont a majd ezzel élő kétgyerekesek már várhatóan az új áfaszabályok mellett, 27 százalékos áfatartalommal vesznek majd lakást. Ez és a több településen egyébként is folyamatos és erős ingatlanár-emelkedés pedig valószínűleg elvesz annyit, hogy az évi 120 ezres nyereségből ne nagyon maradjon semmi.

Építkezni viszont talán jobban megéri, mert náluk megmarad az 5 millió forintig igénybe vehető áfa-visszatérítési támogatás. Az az anyag- és munkaerőköltségek további növekedésével viszont számolniuk kell.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.