28 vietnami rabszolga szabadult fel egy Kijev melletti faluban

bűnügy
2018 október 26., 11:53
comments 60

Az ukrán rendőrség közölte, hogy őrizetbe vett egy 38 éves ukrán férfit azzal gyanúsítva, hogy 28 vietnami illegális bevándorlót tartott fogságban egy Kijev környéki kistelepülésen lévő házban rabszolgamunkára kényszerítve őket. A közlemény szerint ismertté vált az északkeleti országrészben lévő Szumi megyében bejegyzett lakcímmel rendelkező férfi egyik tettestársának kiléte is, aki ellen körözést adtak ki.

Ihor Malahov, az ukrán rendőrség emberkereskedelemmel foglalkozó részlegének helyettes vezetője az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint elmondta, hogy a vietnami állampolgárságú illegális bevándorlókat az őrizetbe vett férfi egy kétszintes házban tartotta fogva a Kijevtől kb. 30 km-re délnyugatra fekvő Hlevaha faluban.

A fogvatartottak vallomása alapján a rendőrség úgy tudja, hogy az őrizetbe vett férfi elvette tőlük az irataikat és a ruháikat, verte őket, enni viszont alig adott nekik.

A fogvatartóik azt mondták nekik, hogy 15 ezer dollárért cserébe elengedik őket.

A vietnamiaknak végül sikerült megszökniük úgy, hogy megverték a rájuk vigyázó őrt, és kimentek a faluba élelmet keresni. A rendőröket a falubeliek riasztották azzal, hogy külföldiek járkálnak a településen, és mindenkitől ennivalót kérnek.

A vietnamiak közül kettőt kórházba szállítottak, a rendőrség arról nem adott tájékoztatást, miért szorultak orvosi ellátásra.

Munkások Vietnamban
photo_camera Munkások Vietnamban Illusztráció: Marc Charuel/Photo12

Rengeteg rabszolga dolgozik Ukrajnában

Az ukrán rendőrség szeptember végén leplezett le egy bűnbandát Nyugat-Ukrajnában, a Kárpátokban. A banda tagjai 32 embert (köztük három kiskorút) tartottak két éven át embertelen körülmények között rabszolgasorban alkohol- és drogelvonó „kezelésnek” beállítva tevékenységüket.

Az ukrán híradások előtte áprilisban számoltak be arról, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében kényszerítettek embereket rabszolgasorba építkezéseken és a háztáji munkákban.

Tavaly augusztusban az ukrán hatóságok 87 embert szabadítottak ki az ország keleti felében lévő Dnyipropetrovszk megyében szenvedélybetegségekről leszoktatónak hirdetett, de valójában kényszermunkatáborokként működtetett egészségügyi rehabilitációs központokból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.