Lerohanta az indiai adóhatóság az Amnesty International irodáját Bengaluruban

külföld
2018 október 26., 16:17
comments 33

Az indiai adóhatóság ellenőrei rohanták le az Amnesty International nevű nemzetközi civilszervezet egyik irodáját India déli részén Bangalore-ban (ami magyarul, ha tetszik, ha nem, Bengaluru). Az ellenőrők 10 órán át kutakodtak az épületben, a munkatársaknak kikapcsolt gépekkel és telefonokkal az irodáikban kellett ülniük.

Az indiai adóhatóság közleménye szerint a razzia oka a hatóság gyanúja, ami szerint a szervezet engedély nélkül 3,8 millió font (azaz majd 1,4 milliárd forint) külföldi támogatást fogadott.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya új szabályokat alkotott a civilszervezetek működéséről, ezekben egy sor okra hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta, hogy az országban működő, a kormánynak nem tetsző civilszervezetek külföldről forrásokat fogadjanak. A külföldről támogatott civilszervezetek az indiai politikai elit egy része szerint veszélyesek a nemzetre, mert idegen államok céljait szolgálják, és arra próbálják rávenni az embereket, hogy más vallásra térjenek át a hinduizmusról.

Nem sokkal Modi 2014-es megválasztása után kiszivárgott egy kormányzati jelentés is, ami azzal vádolja a civilszervezeteket, hogy évente 2-3 százalékkal csökkentik az indiai GDP-t, mert a kormány számára fontos gazdasági célok ellen kampányolnak. Akkoriban különösen a Greenpeace szúrta a kormány szemét.

Most azért szálltak rá az Amnesty Internationalre, mert a hatóságok szerint a szervezet azért hozott létre egy külön pénzalapot, hogy oda a törvények kikerülésével külföldi támogatásokat fogadhasson.

A mostani akcióra az Amnesty International közleményben reagált, azt írták, ez támadás a civilszféra ellen, és hogy a szervezetük mellett működő alap működésében semmilyen törvénytelenség nincs, sőt fenn van minden információ a honlapjukon. A helyi iroda vezetője szerint az indiai kormány egyre inkább bűnszervezetekként kezeli a jogvédőket és a civilszervezeteket.

Az ENSZ már évekkel ezelőtt javasolta Modi kormányának, hogy vonják vissza, vagy legalább alakítsák át az indiai civilszférát fojtogató szabályozást. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.