Lerohanta az indiai adóhatóság az Amnesty International irodáját Bengaluruban

Az indiai adóhatóság ellenőrei rohanták le az Amnesty International nevű nemzetközi civilszervezet egyik irodáját India déli részén Bangalore-ban (ami magyarul, ha tetszik, ha nem, Bengaluru). Az ellenőrők 10 órán át kutakodtak az épületben, a munkatársaknak kikapcsolt gépekkel és telefonokkal az irodáikban kellett ülniük.

Az indiai adóhatóság közleménye szerint a razzia oka a hatóság gyanúja, ami szerint a szervezet engedély nélkül 3,8 millió font (azaz majd 1,4 milliárd forint) külföldi támogatást fogadott.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya új szabályokat alkotott a civilszervezetek működéséről, ezekben egy sor okra hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta, hogy az országban működő, a kormánynak nem tetsző civilszervezetek külföldről forrásokat fogadjanak. A külföldről támogatott civilszervezetek az indiai politikai elit egy része szerint veszélyesek a nemzetre, mert idegen államok céljait szolgálják, és arra próbálják rávenni az embereket, hogy más vallásra térjenek át a hinduizmusról.

Nem sokkal Modi 2014-es megválasztása után kiszivárgott egy kormányzati jelentés is, ami azzal vádolja a civilszervezeteket, hogy évente 2-3 százalékkal csökkentik az indiai GDP-t, mert a kormány számára fontos gazdasági célok ellen kampányolnak. Akkoriban különösen a Greenpeace szúrta a kormány szemét.

Most azért szálltak rá az Amnesty Internationalre, mert a hatóságok szerint a szervezet azért hozott létre egy külön pénzalapot, hogy oda a törvények kikerülésével külföldi támogatásokat fogadhasson.

A mostani akcióra az Amnesty International közleményben reagált, azt írták, ez támadás a civilszféra ellen, és hogy a szervezetük mellett működő alap működésében semmilyen törvénytelenség nincs, sőt fenn van minden információ a honlapjukon. A helyi iroda vezetője szerint az indiai kormány egyre inkább bűnszervezetekként kezeli a jogvédőket és a civilszervezeteket.

Az ENSZ már évekkel ezelőtt javasolta Modi kormányának, hogy vonják vissza, vagy legalább alakítsák át az indiai civilszférát fojtogató szabályozást. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.