Ismét csehszlovák harckocsik és vadászgépek dübörögtek Prágában

2018 október 28., vasárnap 15:02
147
A cseh történelmi zászlók bevonulása a Vítkov hegyen, Jan Žižka huszita vezér szobránál. A husziták itt verték tönkre 1420-ban Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár keresztes hadait. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak vasárnap Prágában Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából. A mintegy másfélórás díszszemlén, amely az önálló cseh állam negyedszázados történetének legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, a hivatásos cseh hadsereg, a rendőrség, a vámhatóság, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok mintegy 2500 tagja vett részt. 

A színes bemutatót a cseh és a szlovák hadsereg díszszázadai nyitották meg, vendégként az amerikai, az angol, a francia és az olasz hadsereg katonáinak kisebb csoportjai is elhaladtak a dísztribün előtt. Egy cseh egység pedig a NATO, illetve az Európai Unió tagállamainak zászlóival, köztük a magyarral, menetelt.

A prágai repülőtérre vezető Európa sugárút két oldalán összegyűlt sok ezer néző láthatta a fegyveres testületek és a mentőszolgálatok legmodernebb műszaki eszközeit is, a különféle szállítóeszközöket, harckocsikat, ágyúkat. A rendezvény helyszíne felett a cseh légvédelem JAS-39 Gripen típusú vadászgépei is átrepültek, de a kedvezőtlen, felhős, esős időjárás miatt a gépek nemigen voltak láthatók, a nézők csak a repülők zúgását hallották.

A „Csehszlovák Gárda” vagyis a Sokol Mozgalom egyik tagja a vasárnapi ünnepségen. Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az alacsonyabban repülő helikopterek azonban már láthatóak voltak. A nézők a cseh hadsereg gépei mellett láthatták a szlovákok közelmúltban beszerzett amerikai Black Hawk helikoptereit is. A bemutató idejére lezárták Prága légterét, a Václav Havel repülőtér sem indított, illetve fogadott gépeket. A díszszemlét megtekintette Milos Zeman cseh államfő és Andrej Babis cseh kormányfő, valamint több külföldi állam vezető politikusa, köztük James Mattis amerikai védelmi miniszter is. A katonai bemutató után Andrej Babis és James Mattis rövid tárgyalást folytatott a cseh-amerikai kapcsolatokról. 

A centenárium alkalmából a hét végén Csehország-szerte számos megemlékezést, kiállítást és kulturális rendezvényt tartottak. Kiemelkedett közülük a prágai cseh Nemzeti Múzeum felújított történelmi épületének szombati ünnepélyes megnyitása, illetve a Vencel téri zenei koncert, amelyen a cseh és a szlovák könnyűzene legismertebb személyiségei énekelték az elmúlt száz év legsikeresebb dalait.

A társadalmi-civil rendezvények sorát vasárnap este Prágában a jelképesen 19 óra 18 perckor kezdődő, nagyszabásúra tervezett tűzijáték zárja. Politikai rendezvényeket, nagygyűléseket a centenárium alkalmából nem tartottak

A cseh parlamenti alsóház pénteken rövid nyilatkozatban méltatta Csehszlovákia megalakulásának jelentőségét, míg Milos Zeman köztársasági elnök vasárnap este a Hradzsinban rendezett állami ünnepségen átadja a legmagasabb állami kitüntetéseket. Az utóbbi évekhez hasonlóan idén is éles nyilvános vita alakult ki arról, ki vegyen részt a hivatalos ünnepségen, illetve ki érdemli meg, és ki nem a kitüntetést. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt