Közzétették a zsinagógában meggyilkolt áldozatok neveit, az elkövető halálbüntetésre számíthat

külföld
2018 október 28., 13:41
comments 253

Szombat reggel egy újszülött névadási szertartását tartották a pittsburgh-i zsinagógában, amikor Robert Bowers behatolt az épületbe, és „halál a zsidókra” felkiáltással, válogatás nélkül lőni kezdett mindenkire egy AR-15-ös gépkarabéllyal.

11 embert ölt meg. Név szerint:

Joyce Feinberg, 75 éves; Richard Gotfried, 65; Rose Malinger, 97; Jerry Rabinowitz, 66; Cesil Rosenthal, 59; David Rosenthal, 54; Bernice Simon, 84; Sylvan Simon, 86; Daniel Stein, 71; Melvin Wax, 88; Irving Youngner, 69.

Az élet fája nevű zsinagóga Pittsburgh-ben
photo_camera Az élet fája nevű zsinagóga Pittsburgh-ben Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A hatóságok a gyanúsított, Robert Bowers nevét is nyilvánosságra hozták, és közölték, hogy összesen 29 pontban emelnek vádat ellene, a többi között gyilkosságokkal és gyűlölet-bűncselekményekkel gyanúsítják. 

Ezekért akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

AZ FBI egy mai sajtótájékoztatón közölte, hogy az áldozatokat a zsinagóga különböző részein lőtte le Bowers, aki előbb elbarikádozta magát, de miután golyót kapott, megadta magát. A támadásban négy rendőr és az elkövető is megsérült. Bowers  őrizetben van.

Robert Bowers 11 embert ölt meg október 27-én Pittsburghben miután betört egy zsinagógába és lövöldözni kezdett
photo_camera Robert Bowers Fotó: -/AFP

A 46 éves Bowers közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő. A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak: 

„Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereinket. Bemegyek.” 

Az Anti-Defamation League szerint ez volt a történelem legsúlyosabb antiszemita támadása Amerikában. (CNN, Mirror)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.