Közzétették a zsinagógában meggyilkolt áldozatok neveit, az elkövető halálbüntetésre számíthat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szombat reggel egy újszülött névadási szertartását tartották a pittsburgh-i zsinagógában, amikor Robert Bowers behatolt az épületbe, és „halál a zsidókra” felkiáltással, válogatás nélkül lőni kezdett mindenkire egy AR-15-ös gépkarabéllyal.

11 embert ölt meg. Név szerint:

Joyce Feinberg, 75 éves; Richard Gotfried, 65; Rose Malinger, 97; Jerry Rabinowitz, 66; Cesil Rosenthal, 59; David Rosenthal, 54; Bernice Simon, 84; Sylvan Simon, 86; Daniel Stein, 71; Melvin Wax, 88; Irving Youngner, 69.

Az élet fája nevű zsinagóga Pittsburgh-benFotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A hatóságok a gyanúsított, Robert Bowers nevét is nyilvánosságra hozták, és közölték, hogy összesen 29 pontban emelnek vádat ellene, a többi között gyilkosságokkal és gyűlölet-bűncselekményekkel gyanúsítják. 

Ezekért akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

AZ FBI egy mai sajtótájékoztatón közölte, hogy az áldozatokat a zsinagóga különböző részein lőtte le Bowers, aki előbb elbarikádozta magát, de miután golyót kapott, megadta magát. A támadásban négy rendőr és az elkövető is megsérült. Bowers  őrizetben van.

Robert BowersFotó: -/AFP

A 46 éves Bowers közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő. A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak: 

„Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereinket. Bemegyek.” 

Az Anti-Defamation League szerint ez volt a történelem legsúlyosabb antiszemita támadása Amerikában. (CNN, Mirror)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.