Közzétették a zsinagógában meggyilkolt áldozatok neveit, az elkövető halálbüntetésre számíthat

2018 október 28., vasárnap 13:41
253

Szombat reggel egy újszülött névadási szertartását tartották a pittsburgh-i zsinagógában, amikor Robert Bowers behatolt az épületbe, és „halál a zsidókra” felkiáltással, válogatás nélkül lőni kezdett mindenkire egy AR-15-ös gépkarabéllyal.

11 embert ölt meg. Név szerint:

Joyce Feinberg, 75 éves; Richard Gotfried, 65; Rose Malinger, 97; Jerry Rabinowitz, 66; Cesil Rosenthal, 59; David Rosenthal, 54; Bernice Simon, 84; Sylvan Simon, 86; Daniel Stein, 71; Melvin Wax, 88; Irving Youngner, 69.

Az élet fája nevű zsinagóga Pittsburgh-ben Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A hatóságok a gyanúsított, Robert Bowers nevét is nyilvánosságra hozták, és közölték, hogy összesen 29 pontban emelnek vádat ellene, a többi között gyilkosságokkal és gyűlölet-bűncselekményekkel gyanúsítják. 

Ezekért akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

AZ FBI egy mai sajtótájékoztatón közölte, hogy az áldozatokat a zsinagóga különböző részein lőtte le Bowers, aki előbb elbarikádozta magát, de miután golyót kapott, megadta magát. A támadásban négy rendőr és az elkövető is megsérült. Bowers  őrizetben van.

Robert Bowers Fotó: -/AFP

A 46 éves Bowers közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő. A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak: 

„Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereinket. Bemegyek.” 

Az Anti-Defamation League szerint ez volt a történelem legsúlyosabb antiszemita támadása Amerikában. (CNN, Mirror)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt